Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vzpomínkové odpoledne v Boňově

/
/
/
1000 Zobrazení



V neděli 24. června proběhlo v odpoledních hodinách v obci Boňov, jedné z místních částí Jaroměřic nad Rokytnou, vzpomínkové odpoledne na počest nacisty popravených místních občanů (Jsem Čech a nikdy Čecha nezradím), kteří měli v rámci operace Spelter za úkol podpořit protifašistický odboj na našem území. Akci připravilo Město Jaroměřice nad Rokytnou ve spolupráci s Osadním výborem Boňova.

Poměrně malá obec v jihovýchodním podhoří Českomoravské vysočiny, tehdy s necelými dvěma sty obyvateli, se před koncem druhé světové války stala dějištěm událostí, které silně otřásly celým krajem. Stačilo málo, aby i tato moravská obec, podobně jako české Lidice a Ležáky, byla zničena a její obyvatelé pobiti. Měla to být odplata nacistů za to, že několik místních obyvatel poskytlo úkryt a materiální podporu parašutistům skupiny Spelter, kteří byli vysazeni v noci ze 4. na 5. května 1944 na území Protoktoráru Čechy a Morava a kteří našli svůj první úkryt ve vesničce Boňov. Tato msta nacistů se nestala jen díky skutečnosti, že se dobrovolně jako „viníci“ přihlásila trojice místních mužů – Michal Kratochvíl, František Pelán a František Durda, kteří byli následně 24. června téhož roku pro podporu a přechovávání parašutistů popraveni na Pankráci. Prohlášení jednoho z nich (Jsem Čech a nikdy Čecha nezradím) se stalo symbolem hrdinství nejen těchto tří boňovských občanů, ale i mnoha desítek a stovek dalších obětí válečného krveprolití. Stalo se zároveň i symbolickým podtitulem celé vzpomínkové oslavy v Boňově.

Nedělní pietní odpoledne zahájil starosta města Jaroměřice nad Rokytnou Jaroslav Soukup, který po přivítání účastníků slavnosti a krátkém proslovu předal ocenění a pamětní listy vybraným občanům Boňova a poděkoval Osadnímu výboru obce na čele s jeho starostkou Marií Kouřílkovou za naplánování a realizaci vzpomínkové akce.
Následovalo položení květin k pomníku obětem 1. a 2. světové války na návsi, minuta ticha a státní hymna, květiny pak byly položeny i u pamětních desek na domech tří jmenovaných obětí tzv. jaroměřického procesu z června 1944. Všem účastníkům slavnostního vzpomínkového odpoledne požehnal šebkovický farář P. V. Kříž.

Oslavy v Boňově, foto: Zbyněk Hobza

Čas před avizovanou přednáškou historika Vlastislava Janíka, autora publikace Operace Spelter Lenka – Jih a následujícím koncertu kapely Epydemia, akustického tria z Českých Budějovic (Jan Přeslička, Mirek Vlasák a Lucie Vlasáková) v sále Kulturního domu Boňov mohli využít zájemci k prohlídce dobových fotografií přímo v sále, na návsi a v bezprostředním okolí výstavku americké výzbroje a výstroje (helmy, batohy, polní lopatku, oblečení letectva a námořnictva), polní poštu, nášivky, osobní doklady a vojenskou knížku válečného pilota Stanley Winfield Swede Vejtasy (1914-2013), leteckého esa druhé světové války, jehož dědeček Frank pocházel přímo Boňova.
Ke zhlédnutí byly dále dobové zbraně (lehký a těžký kulomet) a válečný vozový park (americký JEEP Willys/MB Ford GPW z roku 1944, auto pro přepravu mužstva Dodge WC 52, limuzína AUSTIN, upravená pro potřeby armády, štábní auto Vauxhall a motocykl BSA M20) a dobový tábor československé obrněné brigády za II. světové války v Anglii.
Všechny ukázky a vystavené exponáty připravili členové Klubu vojenské historie Pětačtyřicítka Brno.

 

  • Facebook
  • Twitter