Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava na jihlavské radnici připomíná srpen 1968 v Jihlavě

/
/
/
1063 Zobrazení



Do 24. srpna si mohou zájemci v přízemí jihlavské radnice připomenout okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Výstava vznikla u příležitosti 50. výročí události a probíhá ve více městech současně.

Pořádá ji Vojenský spolek rehabilitovaných armády ČR a jejím autorem je člen spolku, plukovník Josef Musil z Havlíčkova Brodu, který okupaci sám zažil. „Výstavu jsem udělal tak, aby v ní byla vidět i doba normalizace. Je tam několik zvláštností, například zmínka o akci Norbert, což byla příprava na genocidu národa,“ uvedl Josef Musil.

Výstava věnovaná srpnu 1968 v prostorách jihlavské radnice

Zahájení výstavy proběhlo s účastí primátora města Rudolfa Chloupka, hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a senátora Miloše Vystrčila. Českou hymnu zazpíval pěvecký sbor Foerster. Výstavu je možné zhlédnout také v Plzni a od 20. srpna v Havlíčkově Brodě, kde v rukou plukovníka Josefa Musila čtyři měsíce vznikala. „Nyní jednáme o umístění výstavy do pražského Karolina,“ uvedl Petr Mrázek, předseda Vojenského spolku rehabilitovaných armády ČR.

„Autoři této výstavy vycházeli z informací, které vyhledali v archivech, a i když nejsou historiky, protože jsou bývalými vojáky, hodně se zaměřují na vojenskou stránku událostí. Může se stát, že do materiálu výstavy vložili i svůj osobní příběh. Přesto je to snaha o připomenutí tématu v širších souvislostech,“ uvedl při zahájení výstavy Václav Plánka, bývalý člen armády ČR a předseda územní organizace spolku vojenského sdružení rehabilitovaných v Jihlavě.

Součástí výstavy je mimo jiné také jmenný seznam obětí za první den okupace Jihlavy, tedy z 21. srpna 1968, dobové vtipy zaměřené proti vojskům Varšavské smlouvy nebo novinové výstřižky, které se o okupaci zmiňují.

„Při tvorbě výstavy jsem vycházel i z vlastních vzpomínek. Sloužil jsem v Čáslavi u tankového pluku a pamatuji si, že přijela polská vojska a ihned chtěla jídlo a pití. Jenže to se jim odmítlo, tak se k nám začali dobývat, proto jsme do brány postavili tanky. Po nějaké době se ale začala armáda paralyzovat a nejvíce zrádců se objevilo ve vedení, takže jsme je nakonec museli vpustit,“ vzpomíná Josef Musil.

Výstava je zdarma k vidění v přízemí jihlavské radnice, vchod z horního Masarykova náměstí a bude zde probíhat do 24. srpna.

  • Facebook
  • Twitter