Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vysočina má nejzodpovědnější voliče, přišlo jich k volbám 53 procent

/
/
/
712 Zobrazení



V Kraji Vysočina přišlo o víkendu ke komunálním a senátním volbám 53,82 procent všech voličů a region se stal o více než tři procenta nejúspěšnějším krajem z pohledu voličské účasti. Přes poloviční účast se dostaly jen kraje Středočeský a Pardubický. Z celkového počtu 410 169 se v pátek 5. a v sobotu 6. října dostavilo 220 739 voličů ve 1 135 volebních okrscích. Výsledky v jednotlivých obcích a městech a sestavy nových zastupitelstvech najdou zájemci na portálu www.volby.cz.

V senátních volbách zcela propadla na Vysočině vládní ČSSD a za úspěch nemůže považovat svůj výsledek ani hnutí ANO, protože ve volebním obvodu 44 Chrudim, kam patří část Havlíčkobrodska, postoupili do druhého kola starosta Havlíčkova Brodu Jan Telc (ODS) a bývalý ministr vnitra a ředitel ÚSTR Daniel Herman (KDU ČSL) a ve volebním obvodu 53 Třebíč jednoznačně zvítězila Hana Žáková (nezávislá za STAN s 28,49 % před Miroslavem Michálkem nezávislým za ANO.
Bude zajímavé sledovat, zda na Havlíčkobrodsku dají voliči ve druhém kole přednost člověku z regionu, který ale nemá z velké politiky žádné zkušenosti a bude jen teprve muset sbírat, či upřednostní člověka se znalostmi a zkušenostmi z velké politiky. Na Třebíčsku to bude zase obrázek toho, zda druhé kolo potvrdí, že nezávislí a starostové jsou oblíbenější, případně, zda se potvrdí současný odpor dvou třetin voličské základny vůči hnutí Andreje Babiše, nebo zvítězí kandidát vládního hnutí.
Senátní výsledky

  • Facebook
  • Twitter