Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vermikompostér společnosti Plastia z Nového Veselí sklízí úspěchy a přichází s novými barvami

/
/
/
1369 Zobrazení



Na jaře loňského roku získal vermikompostér Urbalive české společnosti Plastia nejprestižnější světové ocenění v oblasti produktového designu Red Dot Award. Moderní podoba tohoto vermikompostéru pochází z dílny předního českého architekta a designéra, profesora Jiřího Pelcla.

Ten jej navrhl nejen jako praktického pomocníka v domácnosti, který dokáže za pomoci žížal přeměnit rostlinné zbytky na kvalitní hnojivo, ale také jako stylový doplněk. Nyní se Plastia rozhodla rozšířit rodinu vermikompostérů Urbalive o další dva přírůstky. Kromě světle zelené a antracitové nyní můžete vybírat i z čokoládové barvy a odstínu slonová kost. Stačí navštívit e-shop www.plastia.eu.

Největší prodejní úspěchy samozřejmě Urbalive sklízí na českém a slovenském trhu, vysoká čísla však hlásí i Německo, Velká Británie, USA nebo severské státy, které jsou tradičně zaměřeny na ochranu životního prostředí. V současnosti se produkt vyváží do 16 zemí světa a jeho prodeje se pohybují 10 % nad plánem. „Urbalive je prvním vermikompostérem na světě vytvořeným s důrazem na estetiku. Je zajímavý i pro ty, které předtím odrazoval nevábný vzhled obdobných výrobků. Stal se symbolem vítané změny. Díky pozornosti českých médií je pro mnohé lidi synonymem městského kompostování obecně,“ shrnula hlavní důvody úspěchu Lenka Novotná, jednatelka firmy Plastia. „Jsme moc pyšní na to, že jsme části veřejnosti otevřeli otázku trvale udržitelného rozvoje a bezodpadového hospodářství,“ dodala Novotná.

V loňském roce také Plastia rozjela roční projekt Žížaláci ve vermikompostéru, který proběhl v rámci programu Ekoškola vzdělávacího centra Tereza. Díky tomuto projektu získalo patnáct škol po celé republice vermikompostér Urbalive a dostalo tak šanci dozvědet se víc o tom, jak funguje koloběh bioodpadu i jak využívat přírodní hnojiva. Žáci vermikompostér využili jako učební pomůcku v přírodopise, biologii, chemii i dalších předmětech. O úspěchu projektu svědčí fakt, že začátkem června získal 3. místo v České ceně za PR 2018 v kategorii Společenská odpovědnost a filantropie od Asociace Public Relations Agentur.

Testování vermikompostéru však probíhá i na dalších místech. Jedním z prvních, komu Plastia Urbalive darovala, je zábavní vědecký park VIDA. Zde slouží především k recyklaci bioodpadu z kanceláří, lektoři centra ho však plánují využít i během přírodovědných kroužků. V kavárně Industra Coffee v Brně zase sbírají poznatky o tom, jak se daří žížalám, když hlavní ingredienci jejich stravy tvoří lógr z kávy. „Jak naložit se zbytky kávy, jsme řešili delší dobu. Zdá se, že žížalám lógr opravdu chutná a po dvou měsících používání kompostéru se nám pěkně rozmnožily,“ sdělila baristka Petra Střelecká.

  • Facebook
  • Twitter