Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

V Třešti představí život Antonína Kaliny

/
/
/
555 Zobrazení



Antonín Kalina se narodil v Třebíči v chudinské čtvrti Kočičina, kde se vyučil obuvníkem. „Od mládí se aktivně zapojoval do veřejného a politického života. Na začátku války byl jako levicově orientovaný městský funkcionář a organizátor stávek zatčen. Politický vězeň Kalina prošel koncentračními tábory Dachau a Buchenwald. V Buchenwaldu se stal členem táborové samosprávy a měl na starosti blok 66, který se postupně stal blokem dětským. Pro tyto děti obstarával větší příděly jídla, ošacení a obuv. Díky zfalšovaným dokumentům a předstírané epidemii tyfu na sklonku války zachránil před jistou smrtí více než 900 dětí. Riskoval a nasazoval přitom vlastní život. Po válce své činy skromně nezdůrazňoval. Nositelem titulu Spravedlivý mezi národy se stal in memoriam, dvacet let po své smrti. Zmíněná cena je určena lidem nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holokaustem. O dva roky později byl vyznamenán i medailí Za zásluhy,“ přiblížila Milina Matulová z Muzea Vysočiny Jihlava.  

V pátek 16. února představí v třešťském muzeu knihu, která vyšla v polovině loňského roku v Třebíči. „Za povšimnutí stojí i fakt, že jí napsala Aneta Chytková, která v době, kdy na knize pracovala, byla studentkou gymnázia,“ dodala Milina Matulová. Beseda začne v 17.00 v muzejních prostorách Schumpeterova domu v Třešti. 

  • Facebook
  • Twitter