Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Dukovanech dokončili zavážku čerstvého paliva

/
/
/
1936 Zobrazení



DnesV úterý 20. března odpoledne energetici v Jaderné elektrárně Dukovany podle plánu vyměnili 78 z celkových 349 kazet paliva. V rámci odstávky dál pokračují plánované servisní a investiční práce.

„Výměnu paliva energetici zahájili v pátek 16. března. Po čtyřech dnech nepřetržité práce dnes ve 14 hodin zavážku paliva úspěšně ukončili. Před samotným zavezením nových kazet vyvezli z aktivní zóny reaktoru druhého výrobního bloku 78 kazet, které zde tepelnou energii vyráběly 5 let, a zbylé kazety úplně přeskládali. Vyvezené palivo přesunuli odborníci do bazénu skladování, umístěného hned vedle reaktoru. Zde palivo v průběhu následujících šesti let vychladne. Poté jej pracovníci elektrárny uloží do kontejneru CASTOR a převezou do meziskladu,“ popisuje tiskový mluvčí JE Dukovany Jiří Bezděk.

Manipulace s palivem probíhají automaticky pomocí tzv. zavážecího stroje. „Celý proces výměny byl rozplánován do 508 kroků. Nepřetržitá obsluha v kabině zavážecího stroje vše sledovala na monitorech a stlačením tlačítka potvrzovala možnost zahájení provedení jednotlivých kroků. Výměna paliva se provádí pod vodou a průměrný čas potřebný na jeden krok je 10 minut,“ uzavírá Bezděk.

  • Facebook
  • Twitter