Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Unitáři v Havlíčkově Brodě zvou na literárně-hudební podvečer

/
/
/
1139 Zobrazení



Aktuální program havlíčkobrodské Unitarie Cesta zvaná Tao nabízí chvíli pro vnitřní klid a harmonii. Pořad, který se uskuteční ve čtvrtek 19. dubna od 17.00, je koncipován na základě prastarého taoistického učení, které po celém světě proslavila zejména kniha Tao te ťing sepsaná pět století před naším letopočtem čínským filozofem zvaným Lao-c‘. 

Vybrané myšlenky doprovodí unitářský duchovní Petr Samojský hrou na indický sitár, strunný nástroj typický pro orientální meditační hudbu. Petr Samojský se hře na sitár věnuje již víc než dvacet let, ideálně v přírodě, kde lze nerušeně vnímat soulad hudby, ticha a volné krajiny. Recitovat bude Ludmila Honzová.

Pravidelná setkání s pestrým kulturním programem a společnou debatou se zde konají každý čtvrtek ve Svatovojtěšské ulici 86 v Havlíčkově Brodě, nedaleko Havlíčkova náměstí, vždy od 17.00 a jsou pro všechny zdarma.

Unitáři jsou otevřené duchovní společenství lidí, kteří mají společné sociální a kulturní cíle a zájmy. Setkání mají za cíl vzájemnou inspiraci a probíhají formou zamyšlení, diskuzí, i odborných přednášek. „Jsme místem, kde si nasloucháme, pomáháme a vzájemně se podporujeme. Chceme přispět světu, aby byl lepší. Čerpáme z našich ideálů, životních zkušeností a staletých tradic našeho společenství, jehož základními principy jsou svoboda, rozum a tolerance,“ říká Jana Komárková, která patří k zakládajícím členům místní unitářské skupiny. Zakladatelem Náboženské společnosti českých unitářů byl myslitel Norbert F. Čapek v roce 1922. Známou unitářkou byla i manželka prvního českého prezidenta Charlotta G. Masaryková.

Další dubnové programy

26. dubna Letokruhy duše
Život člověka je pestrou sbírkou zkušeností, zážitků, dojmů, pocitů. Jsme schopni je přijmout a zúročit? Jak pracovat s touto „kronikou“ našeho života?

28. dubna Spiritualita v díle českých básníků
Sobotní putování českou krajinou. Tvůrce se ve svém díle nevyhne reflexi krajiny, která jej utvářela. Chceme-li tedy dílo nejen číst, ale opravdu prožít, měli bychom se podívat do krajiny, která byla pro autora zásadní. Zavítáme na Vysočinu, do míst spjatých s básníky O. Březinou, I. M. Jirousem a nakladatelem J. Florianem.

Více informací na www.sirsispolecenstvi.cz.

  • Facebook
  • Twitter