Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

U Mohelna instalují speciální dopravní značky, mají zachránit syslí kolonii

/
/
/
1246 Zobrazení



Kolonii čítající okolo osmdesáti syslů momentálně chrání specifické značení na Mohelenské hadcové stepi na Vysočině. Instalace značek by měla předejít dalším úmrtím těchto ohrožených hlodavců a zajistit dlouhodobou existenci kolonie.

„Jedinou syslí kolonii chrání poprvé na stometrovém úseku účelové komunikace mezi Mohelnem a stejnojmennou vodní nádrží dvě dopravní značky. Budou letos instalovány od května do září, kdy jsou sysli velice aktivní a při migraci za potravou je ohrožující projíždějící vozidla,“ vysvětluje radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Sysel obecný patří mezi kriticky ohrožené druhy a už řadu let je mu věnována cílená podpora v rámci Záchranného programu sysla obecného. „Záchranné programy jako tento jsou v kompetenci Ministerstva životního prostředí ČR a v Česku se zaměřují především na druhy, u nichž existuje v případě nezakročení vysoké riziko vyhynutí. Smyslem programů je dosáhnout zvýšení populace dotčeného druhu nad úroveň ohrožení vyhynutím pomocí různých typů opatření,“ uvádí vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Vysočina Eva Horná.

I přes vysoké ohrožení druhu jako takového se ale syslům na Vysočině daří. Dnešní kolonie osmdesáti hlodavců na Mohelně totiž ještě v roce 2000 čítala pouhých dvacet jedinců. Sysel totiž preferuje stepní lokality s krátkou trávou, která mu zajišťuje dobrý rozhled. „Mohelenská hadová step a její ochranné pásmo představuje při pravidelném a pečlivém kosení ideální biotop. Častými náhradními biotopy proto právě bývají například letiště nebo golfová hřiště,“ doplňuje Jana Nováková z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.

  • Facebook
  • Twitter