Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Turisté putovali o víkendu Jarní Vysočinou

/
/
/
1068 Zobrazení



Zvýšený pohyb turistů s batůžkem na zádech mohli o víkendu zaznamenat obyvatelé Havlíčkova Brodu. Konal se tu už osmatřicátý ročník pochodu Jarní Vysočinou, který pořádal místní turistický oddíl Klubu českých turistů (KČT) Havlíček.

Pořadatelé se rozhodli letošní pochod věnovat odkazu Karla Havlíčka Borovského, kterého mají ve svém názvu, a pokusili se tak propojit všechna havlíčkovská místa v regionu. Kromě Brodu tak bylo rušno bylo také v Přibyslavi, v Havlíčkově Borové a ve Velké Losenici, kde byla v mimořádně otevřených informačních centrech další tři místa startů, cílů a průběžných kontrol. Díky rozsáhlé síti turistického značení v kombinaci s vlastním doznačením tak mohli organizátoři svým návštěvníkům nabídnout na čtyři desítky tras od deseti do šedesáti kilometrů. K toulání po kraji bylo připraveno celkem téměř sto padesát kilometrů cest, cestiček a lesních pěšin.

Nejvytíženější se dle očekávání stala červená stezka mezi Brodem a Přibyslaví, vedoucí podél klikatící se Sázavy, na které se protisměrně potkávaly party pochodníků, kteří tak naplňovali poslání turistiky o setkávání se a poznávání. Procházku romantickým údolím za příjemného počasí se sluníčkem nad hlavou si chválili všichni. A stejně tak si chválili i kontrolu s bohatým občerstvením v Pohledu na hřišti.

Havlíčkově Brodě bylo možné za mimořádně snížené vstupné navštívit Muzeum Vysočiny anebo si vybrat ze široké nabídky suvenýrů v informačním centrum. V Havlíčkově Borové pak mohli účastníci pochodu shlédnout expozici v rodném domě Karla Havlíčka Borovského zcela zdarma.

Komu v sobotu celodenní program nestačil, ten si ještě v neděli vybral jednu ze tří tras od deseti do třiceti kilometrů a vydal se podél Žabince po naučné stezce Bohuslava Reynka nebo po modré značce podél Úsobského potoka.

Pochod byl svým pojetím koncipován netradičně a o jeho náročnosti vypovídá skutečnost, že se o turisty po celý víkend staralo čtyřiadvacet organizátorů na startech, kontrolách i v terénu. Odměnou jim byla rekordní účast více než šesti set padesáti účastníků a jejich úsměvy na tváři v cíli. To je ovšem zároveň i závazkem pro následující ročník pochodu – postarat se o turisty tak, aby úsměvy ze tváří nevymizely ani příště!

  • Facebook
  • Twitter