Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Světový den bez tabáku v plicní ambulanci Nemocnice Havlíčkův Brod

/
/
/
944 Zobrazení



Plicní ambulance havlíčkobrodské nemocnice vyšetří ve čtvrtek 31. května v rámci Světového dne bez tabáku zájemcům plíce a poradí s nikotinovou závislostí. Akce se koná v 10.00 a ve 13.30. 


V rámci Světového dne bez tabáku nabízí plicní ambulance edukační program, jehož náplní bude seznámení zájemců s problematikou kuřáctví. Současně si mohou nechat změřit hladinu oxidu uhelnatého, vyplnit základní Fagerströmův test nikotinové závislosti a dozvědí se novinky v oblasti odvykání kouření.

Od roku 1988 vyhlašuje Světová zdravotnická organizace Světový den bez tabáku, jeho cílem je rozšířit povědomí o škodlivosti kouření a jeho negativním dopadu na zdraví člověka. V České republice kouří 2 300 000 obyvatel a číslo stále narůstá. Každý rok podlehne následkům nemocí spojených s kouřením více jak 18 000 lidí. Kouření je nemoc, která poškozuje nejen samotného kuřáka, ale i osoby v jeho blízkém okolí prostřednictvím pasivního kouření.
Důvody proč přestat kouřit shrnují lékaři do těchto argumentů:
Sníží se riziko rozvoje závažných chorob – nádorová onemocnění, onemocnění srdce a cév (infarkt, mozková mrtvice, ischemie aj), onemocnění plic (chronická obstrukční plicní nemoc, rozedma plic aj), cukrovka a další.
Je-li žena těhotná a přestane kouřit, sníží riziko potratu i vrozených vývojových vad.
U mužů se sníží riziko poruchy potence a plodnosti.
Průběh běžných onemocnění dýchacích cest bude pro nekuřáka příznivější.
Zlepší se stav pokožky.
Budou se lépe hojit rány.
Zlepší se fyzická kondice, bude se nekuřákovi lépe dýchat.
Sníží se negativní dopad na své okolí.

  • Facebook
  • Twitter