Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Studenti řeší ionské sloupy, ale neřeší, co se děje kolem nich

/
/
/
3516 Zobrazení



Havlíčkův Brod – Lži a nepravda v médiích. Tak se jmenovala beseda, která se uskutečnila 22. srpna v havlíčkobrodském AZ centru. Debaty se zúčastnila Kateřina Křivánková, jedna ze zakladatelů studentského projektu Zvolsi.info, a promluvila o tom, jak se bránit proti fake news a dalším nepravdivým výrokům nejen na internetu.

Jak byste popsala projekt Zvolsi.info?

Je to projekt, co objíždí střední školy a promlouvá studentům do duše o tom, že se mají občas zamyslet nad tím, že všechny informace nemusí být pravdivé. Také se jim snažíme dát nějaké zásady, jak čerpat informace a jak s nimi pracovat. Zkrátka zásady kritického myšlení.

Celkově je tento projekt zaměřen na mladší generaci. Je nějaký rozdíl mezi informováním studentů a starších  lidí?

Rozhodně. Mladší vrstva naší populace ještě nemá plně vytvořené názory. Středoškoláci jsou tím pádem pole neorané, řeší ionské sloupy a to, co se stalo v pravěku, ale neřeší, co se děje v jejich okolí. Proto se jim snažíme dát návod, jak filtrovat podněty, ještě před tím, než je opravdu začne zajímat, kam půjdou na školu, koho budou volit nebo jestli vůbec budou volit. U dospělých je rozdíl v tom, že už názory mají a ty se málokdy dají změnit.

Co bylo při uskutečňování projektu nejtěžší?

Vymyslet název a logo. Nad názvem jsme přemýšleli asi měsíc, než jsme se dohodli, že to bude Zvol si info. Potom jsme zjistili, že doména Zvolsi.info je volná, a bylo jasno. Logo jsme řešili strašně dlouho a nakonec máme mozek. Ikdyž mozek není hezký orgán, ale je prostě potřeba.

Dostáváte od lidí ohlasy, že jim vaše kniha pomohla vnímat fake news lépe?

Třeba studenti knihu kupují prarodičům, aby si ji přečetli. Jinak říkají, že je to super, ačkoliv nevím, jak moc jim to změnilo život. To moc často neříkají, přece jenom je to knížka na sto padesát stránek. Ale ohlasy jsou takové, že nás chválí, že jsme napsali něco, co je srozumitelné. Snažili jsme se, aby to bylo zajímavé a právě toho se chytlo i Listování, což je projekt Lukáše Hejlíka.  Nakonec na motivy naší knihy udělali divadlo.

Čemu jinému se věnujete v současnosti?

Věnuji se spaní. (smích) Jezdíme každý týden do Prahy, zároveň připravujeme program na podzim, takže trávím hodně času u počítače a organizuji tým. Ve volném čase bych se měla věnovat diplomce, což nedělám. Jinak jsem měla dost cestovatelské léto, takže ještě pojedu na plachetnici a školit se na Kanárské ostrovy.

Dočetla jsem se, že jste studovala ve Francii. Je to pravda?

Ano. Strávila jsem rok v Bordeaux s programem Erasmus.

Proč jste se rozhodla zrovna pro Francii?

Mám tu zemi ráda, navíc jsem se chtěla naučit francouzsky a udělat si certifikát z francoužštiny. To naštěstí vyšlo.

Máte naplánované nějaké jiné projekty do budoucna?

Ne to určitě nemám, to se nedá. Možná bych si chtěla udělat doktorát, až tedy dodělám školu. Chtěla bych se věnovat zkoumání, jak lidé vnímají fake news a jak působí na jejich uvažování a rozhodování. Také bych chtěla jít na stáž do Bruselu a cestovat, ale zatím to vypadá, že budu šéfovat Zvolsi.info. Ale to mi nevadí, to mám ráda.

 

Kateřina Křivánková je studentka politologie pocházející z Pardubic. Kromě práce na projektu Zvolsi.info, kterému dnes předsedá, se také podílela na vytvoření Nejlepší knihy o fake news.

 

Autorka: Kristýna Artlová
Foto: Karolína Sedláčková

 

  • Facebook
  • Twitter