Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sobotní důležitá bitva FC Vysočina s celkem Hradce Králové

/
/
/
626 Zobrazení



V národní lize se schyluje k jednomu ze šlágrů podzimu, v sobotu 15. září na sebe narazí dva exligové týmy a aspiranti postupu – FC Vysočina a Hradec Králové. Důležitý duel dvou sousedů v tabulce a celků se shodným bodovým ziskem vypukne netradičně ve 13.00. Sobotní bitva bude prestižní hned pro několik jejích aktérů.

Zatímco v hradeckém dresu jihlavskou stopu nenaleznete, tak kabina FC Vysočina nabízí hned několik bývalých Hradečáků. V Jihlavě hostuje gólman Patrik Vízek a černobílý dres v minulosti oblékali záložníci Roman Čáp a Jan Javůrek. Hradeckou legendou je nesporně asistent trenéra Michal Šmarda a z Hradce pochází a zde začínal s fotbalem i ředitel FC Vysočina Jan Staněk.

Poslední vzájemné zápasy FC Vysočina a Hradce se odehrály v prvoligovém ročníku 2016/17. Jihlava na podzim na východě Čech prohrála 1:0 a na jaře naopak po výborné první půli zvítězila 3:1. Byl to právě jediný rozdílový gól v bilanci vzájemných zápasů, který nakonec při bodové shodě rozhodl o sestupu Votroků do druhé ligy. V uplynulém ročníku národní ligy nenaplnili postupová očekávání a skončili na čtvrté příčce tabulky.

Do nového ročníku tým pod vedením nového kouče Zdenka Frťaly vykročil výborně. Ze zápasů v Táborsku, se Znojmem a v Sokolově získal 100% bodový zisk. Poté se však rozešel bez branek doma s Vítkovicemi a v Prostějově, navíc utrpěl porážku 1:0 ve Varnsdorfu. V posledním kole 3:1 porazil nepříjemnou Vlašim.

Před Michalem Šmardou, asistentem jihlavského kouče Martina Svědíka, je v sobotu velmi specifický zápas. Postaví se proti klubu, jehož je odchovancem, odehrál zde mnoho ligových utkání a v Hradci působil i v trenérské roli. Jak moc intenzivně tento náboj vnímá? „Hradecký klub je mému srdci samozřejmě blízký, strávil jsem v něm mnoho let. Nadcházející měření je pro mne určitě specifické, ale nedá se říci, že vzájemnou konfrontaci proti Hradci Králové prožívám nějak více než jiný ligový duel.“

Ještě v prosinci loňského roku jste byl asistentem trenéra v druholigovém Hradci. Poté jste se přesunul do realizačního týmu FC Vysočina. Nakolik se kádr Votroků od té doby změnil? „V týmu nastala rotace hráčů, navíc v létě k němu přišel nový trenér. Nějaké hráčské posuny nastaly i se závěrem aktuálního přestupového období. Až teď se tedy v Hradci složení kádru ustálilo. Tým disponuje osou zkušených fotbalistů, kterou prezentují gólman Ottmar, obránce Plašil, středopolař Milan Černý a ofenzivní hráč Vlkanova. Mužstvo se snaží hrát kombinační fotbal. Není bez zajímavosti, že má v tabulce stejně bodů, jako my, přičemž my po Votrocích přebíráme soupeře. Oba jsme si doma neporadili s Vítkovicemi a oba jsme shodně 1:0 prohráli ve Varnsdorfu. Nyní jsou hradečtí nabuzení z vítězného utkání s Vlašimí, kde se otřepali z nepříznivého stavu a menší krize. Stav nakonec otočili a vyhráli 3:1. Je jasné, že nás v sobotu čeká velmi těžký zápas s nepříjemným protivníkem,“ zdůraznil Šmarda.

Jak první tým vyplnil reprezentační přestávku? Prospělo mu zvýšení konkurence v jednotlivých řadách? „V minulém týdnu jsme poctivě trénovali, absolvovali jsme funkční a diagnostické testy na FTVS v Praze a zahráli jsme si v rámci projektu Gambrinus Kopeme za fotbal. V tomto týdnu jsme najeli na klasický předzápasový tréninkový cyklus. V týmu nastal pohyb, který vítaným způsobem zvýšil početní stav i konkurenci v týmu. Noví fotbalisté se nyní postupně zabudovávají do kádru,“ dodal Michal Šmarda.

  • Facebook
  • Twitter