Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Senioři i na Vysočině se nově naučí krizově brzdit nebo zvládnout smyk

/
/
/
726 Zobrazení



Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR chce zvýšit bezpečnost seniorů na silnici díky bezplatným vzdělávacím kurzům s názvem Jedu s dobou. Ukáže jim, jak nejlépe zvládat náročné dopravní situace. Teorii bezpečné jízdy, praktické zkoušky s autem nebo první pomoc si zájemci nad 65 let mohou vyzkoušet v osmi městech. Jedno z center je i v Jihlavě.
Senioři a mladí lidé a patří na silnici mezi nejohroženější skupiny řidičů. A přestože senioři mají s řízením mnohaleté zkušenosti, ročně způsobí asi 80 smrtelných nehod. Dalších 170 jich je s těžkými následky. „Uvědomujeme si, že na bezpečnost silničního provozu je zapotřebí nahlížet komplexně a preventivních aktivit v této oblasti není nikdy dost. Jsme velice rádi, že tento projekt můžeme realizovat pro často opomíjenou, ale rozšiřující se skupinu seniorů, kterým chceme ukázat, jak mohou zvýšit svou bezpečnost při dodržování několika základních pravidel a technik řízení,“ uvedl Jan Šťovíček prezident Autoklubu ČR a předseda Asociace center.
Účastníci kurzu se mohou těšit na dva výukové bloky. Nejprve je čeká teoretická část, ve které se dozví základy defenzivní a bezpečné jízdy a následně je čeká přednáška o tom, jaké jsou zásady jízdy v různém dopravním prostředí a dopravních situacích. Poté si osvěží změny v zákonech a dozví se novinky v oblasti pojištění a STK.
V praktické části si pak vyzkouší, jak krizově brzdit v různých rychlostech a na různém povrchu. Pod vedením odborných instruktorů si také osvojí základní manévrovací techniky a řešení smyku, což jistě využijí při běžném provozu. Na závěr je pro ně připravená přednáška ze zdra

Polygon Jihlava, archiv Polygonu Jihlava

vovědy s praktickou ukázkou první pomoci. „Vědomosti z oblasti zdravovědy jsou pro každého řidiče obzvlášť důležité. Každému z nás se totiž může stát, že se stane účastníkem nebo svědkem dopravní nehody, kde může rychlá reakce zachraňovat životy. Je proto dobré si základy první pomoci neustále opakovat, aby se pro člověka staly naprosto přirozenou záležitostí,“ dodal Jan Šťovíček.
Projekt kurzů bezpečných jízd se líbí také výkonnému řediteli České kanceláře pojistitelů Janu Matouškovi. „V souvislosti s demografickou změnou, a tedy i rostoucím počtem osob v seniorském věku, roste i význam této skupiny s ohledem na bezpečnost silničního provozu. Aktuálně je 19 % klientů povinného ručení osobních automobilů ve věku 65 let a výše. Přitom se vzrůstajícím věkem narůstá nejen riziko vzniku škody z povinného ručení, ale také podíl nehod s úmrtím. I proto Komise fondu zábrany škod zvolila kampaně zaměřené na seniory jako jedno z prioritních témat,“ vysvětluje Jan Matoušek důvody, proč je kurz určený právě pro seniory.
Poprvé se mohou senioři kurzu zúčastnit už v sobotu 21. dubna. Stačí jim k tomu pouze vlastní auto. Přihlásit se mohou na webových stránkách projektu www.jedusdobou.cz, kde si vyberou z osmi míst konání. Vzdělávací programy se konají v Ostravě, Třinci, Jihlavě, Vysokém Mýtě, Hradci Králové, Sosnové, Příbrami a Mostě. Díky finanční podpoře ve výši šest milionů korun z fondu zábrany škod je kurz

.

  • Facebook
  • Twitter