Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

„Se smíchem jde všechno lépe“radí Sestry Havelkovy

/
/
/
1310 Zobrazení



Na nádvoří zámku Dukovany se v neděli 12. srpna o dvacáté hodině vrátil koncertem Swing a první republika čas o století zpět, do doby malebných dvacátých, třicátých a raných čtyřicátých let minulého století.

Do doby první republiky, ve které panovala atmosféra euforie po znovunabyté svobodě, do doby plné rytmu, swingu, tance, elegance a čistých ideálů a snů.
Do doby jazzové a taneční hudby pozvalo návštěvníky sedmého koncertu 20. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského vokálního trio Sestry Havelkovy – Anna Vávrová, Petra Kohoutová a Olga Bímová, trojice dam „s patřičnou dávkou dobové nostalgie i elegance… a trošku humorné nadsázky“ za instrumentálního doprovodu violinofonistky Zuzany Grosmanové (zpěv, violinofon), kornetisty Jiřího Masáčka a suzafonisty Martina Masáčka.

Sestry Havelkovy, foto: Zbyněk Hobza

Sestry Havelkovy vystoupily poprvé společně v Malostranské besedě, mnoho let pak působily v Originálním pražském synkopickém orchestru vedle Ondřeje Havelky. O rok později se staly součástí nového orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky, zároveň ale realizovaly i své vlastní projekty.
V roce 1994 nahrály jako kvarteto první sólové album Až tě tvá dívenka zklame. Vybudovaly si svůj malý orchestr pod vedením Jaroslava Šimíčka a vydaly další kompaktní disky Bláznivý den (1996), Love Me (2000), Modravých dálek volání (2001) a Hot and Sweet Christmas (2004). V současné době vede umělecky soubor zakládající člen a pianista Jiří Gilík.

Koncert v Dukovanech, foto: Zbyněk Hobza

Publikum baví vokální trio Sestry Havelkovy celých třicet čtyři roky. Za své velké vzory považují slavné trio skutečných sester Boswell Sisters, které vystupovalo v Americe ve 20. letech minulého století. Stejně jako později slavné sestry Andrew Sisters a Kelller Sisters, které si v Americe a později v Evropě říkaly jazzová tria „Sisters“.
Ve stylově interpretovaném a dobově pojatém vystoupení vokálního tria a jejich doprovodu zazněly z pódia nádvoří dukovanského zámku krásné a většinou velmi známé písničky Dejte si radit, Kosí fox, Tiše padá sníh, Slunečnice, Modravé dálky, I Got Rhythm, Beat Me Dady, Možná, Soumrak, Where Have We Met Before a další.
Koncert Swing a první republika, uskutečněný v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského, patří do repertoáru akcí, které připomínají a oslavují 100. výročí vzniku Československa.

  • Facebook
  • Twitter