Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Rektor Václav Báča byl jmenován profesorem

/
/
/
1180 Zobrazení



V pondělí 25. června převzal rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) Václav Báča dekret k jmenování profesorem. Své druhé funkční období začne rektor Báča už jako profesor pro obor Anatomie, histologie a embryologie.

Spolu s rektorem Báčou převzalo ve velké aule Karolina jmenovací dekrety z rukou ministra školství v demisi Roberta Plagy dalších 59 odborníků.

Převzetí profesorských dekretů předcházejí návrhy vědeckých (nebo uměleckých) rad jednotlivých vysokých škol a univerzit, jejich jmenování zváží prezident ČR. Pokud se rozhodne dané kandidáty jmenovat, podepíše profesorské dekrety. Následně ministr školství doporučí vládě jmenování navržených, v případě schválení podepíše dekrety také předseda vlády. Tím jsou připraveny k předání.

Aby uchazeč o profesuru titul získal, nestačí mít docenturu, ale je zapotřebí splnit řadu dalších kritérií v několika oblastech (pedagogická a vědecká činnost). Budoucí profesor musí například působit alespoň 5 let na vysoké škole v pregraduálním a doktorském studiu v celé šíři jmenovacího oboru, dále je požadováno nejméně 40 publikací doplněných v příloze seznamem citací, autorství vědecké monografie, zároveň je nezbytné, aby byl autorem nebo spoluautorem prací v zahraničním nebo českém časopise s IF (impakt faktorem). Uchazeč musí absolvovat tuzemské i zahraniční stáže a doložit další výsledky doplňující jeho vědeckou a pedagogickou činnost.

Profesor Václav Báča byl zvolen rektorem na druhé období ve středu 11. dubna Akademickým senátem VŠPJ. Rektor je volen na čtyři roky. Skutečnost, že byl znovu zvolen současný rektor, je zárukou kontinuity započatých aktivit a stability školy.

  • Facebook
  • Twitter