Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Radek Malý: Dělat v dnešní době poezii je tak trochu sebevražda

/
/
/
1907 Zobrazení



Jedním z prvních hostů Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě byl překladatel a básník Radek Malý. Držitel a zároveň člen poroty Ceny Jiřího Ortena, která oceňuje mladé spisovatele do 30 let, společně s návštěvníky veletrhu zavzpomínal na své literární začátky a prozradil své plány do budoucna.

„Na Ceně Jiřího Ortena se mí líbí, že porota opravdu dokáže vybírat takové lidi, kteří se později na českém literárním poli neztratí. Naštěstí je o nich pořád slyšet,“ pochvaluje si Malý. Sám vyhrál cenu před patnácti lety se svou druhou básnickou sbírkou Vraní zpěvy a v následujících letech k ní přiřadil ještě čtyři další.

„Kariéra spisovatele je ale nejlepší ve své rozmanitost. Každá má kniha je jiná, i v rámci jednoho žánru,“ vysvětluje autor, proč se například při psaní knížek pro děti nezaměřuje na stejná témata. „Riskem například bylo nabídnout do edice Největší Češi Franze Kafku, přece jen to byl židovský autor píšící německy. Stejně tak se mi líbilo pracovat na knize Nikolka a dvě mámy, v níž se řešilo netradiční téma patchworkových rodin, kde malého chlapečka vychovávají jednovaječná dvojčata bez tatínka,“ přibližuje Malý.

Vedle tvorby pro děti se věnuje také překladům německé poezie, především expresionistům, kteří jsou mu nejbližší. Sám však uznává, že být básníkem na plný úvazek je téměř nemožné. „Je jen málo autorů, kteří by se tím dokázali nejen živit, ale hlavně uživit. Dělat v dnešní době poezii je tak trochu sebevražda. Proto také vedle psaní učím na vysoké škole,“ směje se autor.

V současné době Radek Malý pracuje na atlasu tvorů, kteří byli vyhubeni, a do budoucna by také rád vydal knižního průvodce po Národním muzeu pro děti.

  • Facebook
  • Twitter