Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pyrenejci se v sobotu sejdou v Letohrádku sv. Vojtěch v Počátkách

/
/
/
768 Zobrazení



Dvanáctá speciální klubová výstava psů pyrenejských plemen se bude v sobotu 14. dubna konat v překrásném prostředí okolí prvorepublikového hotelu Letohrádek sv. Vojtěch v Počátkách na Pelhřimovsku. Přihlášeno je 88 psů z osmi zemí.
Chov pasteveckých plemen psů má své opodstatnění i u nás ve střední Evropě. V podhorských oblastech, kde se na stovkách hektarů pasou stáda ovcí, koní a dalších hospodářských zvířat v posledních letech opět dochází k jejich opakovanému napadání zejména vlky. Nejčerstvější případ z tohoto týdne je z Broumovska, kdy v Adršpachu vlčí smečka zabila čtyři telata, čerstvě vypuštěná ze zimovišť na volné pastviny. Podobné případy jsou hlášeny i z dalších částí republiky např. Šumavy a Jeseníků.

„Ochrana volně se pasoucích stád bez použití psů je nemyslitelná. Pokud se stáda na odlehlých místech pasou se jen v nízkých ohradách a bez dalšího zabezpečení, pak se vlci a ostatní predátoři naučí na pastviny vracet jako k prostřenému stolu,“ říká Martin Němec, chovatel ovcí a pasteveckých psů z Adršpašska.

Zástupci Klubu pyrenejských plemen se proto snaží jak o kvalitu exteriéru, tak i upevnění původních pasteveckých vloh plemen Pyrenejský a Katalánský ovčák, Pyrenejský mastin a Pyrenejský horský pes. Posuzovat psy na Vysočinu přijede pan Richard Capel z Francie, chovatel pyrenejských horských psů, mezinárodní rozhodčí a specialista na pyrenejská plemena.

„Srdečně zveme všechny přátele a obdivovatele pyrenejských plemen, výstava je samozřejmě přístupná široké veřejnosti,“ doplňuje Peter Kapusta, předseda klubu.

  • Facebook
  • Twitter