Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Projekce filmu Hanin kufřík s debatou ve Ždírci nad Doubravou

/
/
/
1360 Zobrazení



Ve čtvrtek 30. srpna se od 18.00 uskuteční v sále Městského kina ve Ždírci nad Doubravou promítání filmu Hanin kufřík, k jejímuž natočení dalo impuls vypátrání majitelky dětského kufříku, který se na konci 90. let dostal do Japonska. Dívkou, které patřil, byla Hana Bradyové z Nového Města na Moravě.

Hana se narodila 16. května 1931 v Praze v židovské rodině Karla a Markéty Bradyových, která žila v Novém Městě na Moravě. Když byla jejich matka v roce 1940 a následně i otec v roce 1941 zatčeni, ujal se jí a jejího bratra strýc Ludvík. Nakonec ale i ona se svým o tři roky mladším bratrem byla 14. května 1942 krátce před svými jedenáctými narozeninami obeslána pozvánkou do deportačního centra v Třebíči, odkud po čtyřech dnech čekání odjeli do Terezína, kde strávila dva roky. Její život skončil v koncentračním táboře v Osvětimi – Březince, kam byla 23. října 1944 transportována. Její bratr Osvětim přežil a pomohl dát dohromady detaily ze života své sestry.

Na konci devadesátých let minulého století požádala ředitelka muzea holocaustu, Fumiko Išioka, o nějaké artefakty z Osvětimi, mezi nimi byl i kufřík se jménem a datem narození Hany Bradyové. Fumiko Išioka se rozhodla zjistit příběh majitelky a v průběh jejího téměř ročního pátrání sepsala producentka Karen Levine v knize Hanin kufřík – Příběh dívky, která se nevrátila.

Anotace knihy Hanin kufřík: „Příběh sourozenců Hanky a Jiřího Bradyových, kteří se po deportaci rodičů rázem octli sami v Novém Městě na Moravě. Ovšem po několika měsících i je – desetileté židovské děti odvezli do terezínského ghetta. Jiří nakonec díky mnoha šťastným náhodám válku přežil, v osmačtyřicátém před komunisty utekl do Kanady, kde se postupem času vypracoval na respektovaného podnikatele. Až desítky let po válce ho kontaktovala Fumiko Išioka, zakladatelka tokijského centra pro zkoumání holocaustu, která pátrala po původu kufru se jménem Hanna. Ta po několika letech pátrání našla Jiřího a zrekonstruovala i osud jeho mladší sestry.“

Filmové zpracování příběhu Hany Bradyové, která ve svých 13 letech zahynula v plynové komoře v Osvětimi, mohou zájemci zhlédnout zdarma. Po projekci následuje besedu s Haniččinou sestřenicí, Norou Hermanovou, matkou Daniela Hermana, bývalého ministra kultury, která přežila válku jako ukrývané dítě v Chotěboři.

  • Facebook
  • Twitter