Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Přírodní koupaliště na Vysočině: která jsou ke koupání vhodná a kde hrozí nebezpečí?

/
/
/
5088 Zobrazení



Horké dny momentálně vybízejí k celodennímu koupání a Vysočina nabízí nejedno přírodní koupaliště. Ale zatímco některá z nich se mohou pochlubit křišťálovou vodou, v jiných hygienici koupání naopak nedoporučují vůbec.

Největší vodní plochu ke koupání na Vysočině nabízí rybník Velké Dářko u Žďárských vrchů, nezřídka označovaný jako moře Vysočiny. Díky své rozloze slouží nejen jako koupaliště, ale především jako oblíbené rekreační středisko s možností windsurfingu a jachtingu. Také Koupaliště Nové Město na Moravě přeje hlavně příznivcům vodních sportů a milovníkům opalování, v okolí se navíc nachází řada turistických stezek.

Podobně atraktivní koupání pak poskytuje také uměle vytvořený biotop Šiklův mlýn, který je v areálu stejnojmenného westernového městečka u Zvole nad Pernštejnem. Pochlubit se může nejen stávající čistotou vody zajištěnou biologickým čištěním, ale také tobogánem a bezpečným brouzdalištěm s PVC povrchem, díky němuž je vyhledávanou koupací plochou zejména pro rodiny s dětmi. Stejnou kvalitu vody a atrakce pro děti, včetně vodního hřibu a chrličů, pak nabízí také další biotop – koupaliště Malvíny v Třešti.

Nedaleko na Českomoravské vrchovině pod Javořicí se nacházejí také vodní plochy Malý a Velký Pařezitý rybník, které se mohou v posledních třech letech pochlubit bezchybnou čistotou bez výskytu sinic a jiného znečištění. Malý Pařezitý rybník umožňuje nerušený pobyt v téměř nedotčené přírodě lesního komplexu, Velký Pařezitý rybník je naopak pro svou písečnou pláž s pozvolným vstupem do vody vyhledávanějším turistickým cílem. Na Havlíčkobrodsku pak můžete ke koupání využít Břevnickou nádrž u Chotěboře, nebo rybníky Ředkovec či Kachlička, který si momentálně po loňském zákazu koupání udržuje stabilní čistotu vody.

U Třebíče na povodí Moravy zve ke koupání také Koněšínská pláž v údolí Dalešické přehrady nebo rybník Stejskal. Zatímco na rozlehlé Koněšínské pláži si přijdou na své zejména milovníci rybolovu a poklidného pobytu u vody, rozlohou menší Stejskal naopak slibuje bohaté sportovní a rekreační vyžití. V kempu najdete volejbalové hřiště s pískovým povrchem či pingpongový stůl a kromě plavání můžete k rekreaci na vodě využít také lodičky a šlapadla.

Na Pelhřimovsku nejlépe poslouží bývalý kamenolom v Horní Cerekvi, který byl zatopen v osmdesátých letech, a dnes proto slouží především ke koupání a potápění. Na povodí Dyje můžete využít vodní nádrže Trnávka na Křemešnické vrchovině, druhá nádrž Sedlice se vzhledem k nedávnému výskytu sinic ke koupání stále nedoporučuje.

Podle měření Krajské hygienické stanice z minulého týdne navíc není voda vhodná ke koupání také v Pilské nádrži, kde se už od června vyskytují sinice a mohly by se tak objevit zdravotní obtíže u citlivějších jedinců. Se stejným problémem se potýká i Černý rybník, kde byl ještě donedávna vyhlášen zákaz koupání. Ten momentálně přetrvává jen na Sykovci, který se sinicemi bojuje už od června a má za následek také velké množství uhynulých ryb.

Text: Vendula Kadlecová
Foto: Jaroslav Loskot

  • Facebook
  • Twitter