Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pomoc dukovanských hasičů v regionu je stále častější

/
/
/
843 Zobrazení



Hašení požáru rodinného domu nebo odchyt hada u vstupu do elektrárny, to jsou příklady činností dukovanských hasičů v posledních 24 hodinách, kteří stále častěji poskytují svoji pomoc mimo areál elektrárny. Vedle hašení požárů nejčastěji pomáhají při dopravních nehodách nebo pomáhají okolním obcím s odstraňováním následků přívalových dešťů.

Ve čtvrtek 9. srpna ve 12.27 vyjela jednotka profesionálních hasičů Jaderné elektrárny Dukovany na žádost HZS Kraje Vysočina na pomoc při hašení požáru rodinného domu v Popůvkách. Zásah bylo nutné provádět v dýchací technice. Na místě prováděli hašení vodou a průzkum a rozebírání konstrukcí.

Zásah v Popůvkách

Druhý výjezd dukovanských hasičů proběhl dnes pět minut po půlnoci, kdy byli povoláni k odchytu šedesát centimetrů dlouhého hada. Tma, klid a příjemná teplota přilákala k návštěvě elektrárny užovku hladkou. Ani moment překvapení nevyvedl pracovníky fyzické ostrahy z míry, kteří na místo přivolali místní hasiče. Ti užovku po odborném odchytu vypustili zpět do volné přírody. Ačkoliv je tato užovka zřejmě naším druhým nejrozšířenějším hadem, díky skrytému způsobu života není laické veřejnosti téměř známa a často bývá zaměňována za zmiji. Užovka hladká je nejedovatý had, jehož přirozeným teritoriem jsou například Krumlovsko-rokytenské slepence.

Užovka hladká

Ve volné přírodě ji lze zahlédnout jen náhodně. Hasičský záchranný sbor Jaderné elektrárny Dukovany má 64 členů a zajišťuje nepřetržitou službu. Jejich hlavním úkolem je rychlá a účinná pomoc při mimořádných událostech v areálu elektrárny. Další činností jsou asistence a dohledy při pracích s otevřeným ohněm, technická a technologická pomoc při běžném provozu elektrárny, jištění pracovníků ve výškách nebo odchyt zvěře. Užovka hladká tak po netopýrech, poštolkách, úhořích, bobrech a lišce rozšířila sbírku zvířat zaznamenaných v provozu a blízkém okolí elektrárny. V areálu elektrárny žije početné množství zajíců, kterým se zde díky absenci predátorů daří. Na podzim se elektrárna stává vyhledávaným místem pro netopýry. Všechna odchycená zvířat jsou dle stavu předávána do péče odchytových stanic nebo přímo vypouštěna do přírody.

  • Facebook
  • Twitter