Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté zapojili do bezpečnostní akce na dálnici D1 na Vysočině i vrtulník

/
/
/
761 Zobrazení



Poslední prázdninový den se uskutečnila na silnicích Vysočiny mimořádná dopravně bezpečnostní akce, která se týkala především dálnice D1 a trvá až do večerních hodin. Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov ve spolupráci s Leteckou službou Policie České republiky využili zvlášť na krizovými úseky dálnice také policejní vrtulník, jehož posádka sledovala provoz a zjištěná porušení předávali policistům na dálnici.

„Na dálnici D1 na Vysočině bylo dnes odpoledne v akci sedm policejních hlídek, včetně dvou policejních motocyklů, vozů Škoda Superb v civilním provedení pro skrytý dohled a specializovaného vozidla Mercedes Benz určeného pro kontrolu kamionové dopravy. Policejní hlídka kamion týmu má dnes stanoviště na 117. kilometru dálnic D1 ve směru jízdy na Brno. Odpoledne kolem čtrnácté hodiny policisté kontrolovali slovenský kamion, který převážel ze Španělska maso. Kontrolou policisté zjistili, že řidič nedodržel bezpečnostní přestávky tak, jak mu ukládají právní předpisy. Policisté uložili řidiči pokutu v příkazním řízení a dopravci uložili kauci ve výši 12 000 korun.

Kontroly kamionů na dálnici D1, archiv Policie ČR

Nasazení policejního vrtulníku jsme využili především k monitorování chování řidičů nákladních vozidel, ale také autobusů a dodávkových vozidel, kteří často bezdůvodně využívají k jízdě levý jízdní pruh a brání tak na dálnici v plynulosti provozu. Navíc, když dojde na dálnici, zejména v úsecích v opravě, k nějaké dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události, kamiony nám pak blokují oba zúžené jízdní pruhy a komplikují nejen příjezd složek integrovaného záchranného systému na místo, ale také odstraňování následků nehod. Přestupky, které zaznamená policista ve vrtulníků, jsou předávány hlídce na dálnici, která dané přestupky s řidičem řeší,“ přiblížila Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Po celé odpoledne byla v neděli jedna policejní hlídka na 104. kilometru dálnice D1. „Jedná se o úsek, kde probíhá modernizace dálnice. Společně s policisty zde byla také připravena smluvní odtahová služba pro případ, že by v místě dopravního omezení došlo k nějaké dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události,“ dodala Dana Čírtková.

Vzhledem ke zhoršujícímu se počasí vrtulník kvůli špatným letovým podmínkám akci ukončil krátce po patnácté hodině a akce pokračovala prostřednictvím policejních hlídek na dálničním tělese.

  • Facebook
  • Twitter