Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Památkáři pořádají v Telči přednášku o Národním divadle

/
/
/
938 Zobrazení



Národní památkový ústav v Telči pokračuje v roce 2018 v přednáškovém cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Dalším tématem bude přednáška 1868 Zlatá kaplička. Koná se ve středu 16. května v 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Přednáší Pavel Jerie z Národního památkového ústavu, vstup je zdarma.

Ve středu 16. května uplyne 150 let od položení základního kamene Národního divadla, budovy opředené legendami, podle které se nazývá celá generace umělců. Mnohé osudy této stavby jsou přesto málo známé a zapomenuté. Přednáška připomene stavbu, požár, otevření divadla, jeho opravy i velkou rekonstrukci v letech 1978-1983. Podrobněji je zaměřena na restaurování fasád divadla v letech 2012-2013.

Přednášející Pavel Jerie je dlouholetým pracovníkem Národního památkového ústavu (NPÚ), v němž působí od roku 1968. V letech 2006-2008 byl generálním ředitelem NPÚ, poté zastával funkci vedoucího odboru památkového fondu generálního ředitelství NPÚ v Praze. Pod jeho odborný dohled spadá mnoho významných historických budov, mimo jiné i Národní divadlo, Národní Muzeum, Rudolfinum v Praze, zámky Český Krumlov, Telč, Dačice aj.

  • Facebook
  • Twitter