Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nejlepší studentské filmy míří do Bystřice nad Pernštejnem na Start film 2018

/
/
/
1231 Zobrazení



Ke studentskému festivalu Start film, který začíná v sobotu 4. srpna v Bystřici nad Pernštejnem, patří také soutěž nejlepších studentských filmů. Do jejího třetího ročníku se přihlásilo přibližně sto mladých filmařů z Česka i Slovenska, kteří studují na devíti vysokých a 18 středních školách.

Konkurence tedy byla obrovská a festivalové radě se nakonec podařilo sestavit pestrou a zajímavou soutěžní kolekci. O festivalové ceny se utká celkem 39 titulů rozdělených do čtyř kategorií: středoškolská tvorba hraná, dokumentární a animovaná a tvorba vysokoškolská, kde společně soutěží dokumenty a hrané snímky.

Game Over, režie Marek Lustyk Dočekal, škola Michael Praha

Letošní soutěžní filmy často řeší rozmanitá psychická rozpoložení svých hrdinů – od palčivého vztahu k rodičům, přes již překonané krize identity, vypořádávání se s minulostí nebo smrtí, až po různě intenzivní vzdor vůči státu či společnosti nebo třeba prapodivný vztah k žirafám. „V porovnání s loňským ročníkem jsme mezi studentskými filmy viděli méně komedií a hravých radostných námětů. Letošní filmy jsou svými výpověďmi o současné mladé generaci filmařů o to závažnější. Opět smekám klobouk před všemi pedagogy, kteří se o své studenty starají, věnují se jim a dopomáhají jim tvořit a promlouvat skrze film. Je radost nacházet prozatím neobroušené diamanty a pomáhat jim objevovat svět ,dospělého‘ filmu,“ komentuje letošní výběr vedoucí programu Jitka Lanšperková.

Prohibitoria, režie Filip Kilián, FAMO Písek

Všechny nejlepší studentské snímky můžete zhlédnout v průběhu festivalu. Tři filmová pásma jsou zařazena do programu od pondělí do středy, vždy ve 20.00 ve velkém sále bystřického Kulturního domu. Vítěze zvolí odborná porota složená z hostů a lektorů festivalových workshopů. A pokud vás bude zajímat, jak o všechno dopadne, zavítejte také na vyhlášení vítězných snímků, které se uskuteční ve čtvrtek 9. srpna od 19.00 v Kulturním domě v Bystřici nad Pernštejnem. Součástí večera bude i projekce všech oceněných titulů.

 

  • Facebook
  • Twitter