Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Návštěva z Izraele v elektrárně Dukovany

/
/
/
1104 Zobrazení



Před aktivní účastí na třebíčském festivalu židovské kultury přijeli navštívit elektrárnu Dukovany spisovatel a novinář Stanislav Motl a Naftali Fürst, který byl v roce 1945 zachráněn třebíčským rodákem Antonínem Kalinou jako židovské dítě z koncentračního tábora Buchenwald.

Naftali Fürst přicestoval z Izraele do Třebíče se svojí dcerou Ronit s hlavním záměrem zúčastnit se besedy na festivalu židovské kultury Šamajim. Ta se konala v pátek 3. srpna po přednášce Stanislava Motla, spisovatele, novináře a také televizního reportéra, který právě přes Naftali Fürsta doslova vypátral téměř zapomenutého Antonína Kalinu, rodáka z Třebíče, který během druhé světové války ochraňoval a zachránil více než tisíc židovských dětí před jistou smrtí. Jedním ze zachráněných dětí byl také Naftali Fürst. Všichni tři se rozhodli před svým vystoupením navštívit jadernou elektrárnu a seznámit se s jadernou energetikou, která je zajímá.

Vzácnou návštěvu přivítal ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský, následovala prohlídka provozu, strojovny a blokové dozorny prvního výrobního bloku. „Pánové se velice zajímali o každý detail provozu jako skuteční znalci, ač se přiznali, že v jaderné elektrárně nikdy nebyli,“ říká Jiří Bezděk, tiskový mluvčí elektrárny, který návštěvu doprovázel. „Padalo nesčetně fundovaných dotazů, jsem rád za tento zájem a každou návštěvu, které můžeme náš provoz představit,“ dodává Jiří Bezděk.

  • Facebook
  • Twitter