Na Vysočině začala sezona pálení ovoce
Letošní rok je podle pěstitelů mimořádně bohatý na úrodu ovoce. Jeho zpracování má mnoho metod a jednou z oblíbených je pálení. Letos ovoce dozrává s několikatýdenním předstihem a tak i pěstitelská pálenice v Termesivech začala se zpracováním ovoce dříve.
„Vloni jsme měli koncem srpna 6 tun ovoce na zpracování a v letošním červenci máme už 9 tun. Zatím nejlepší sezona byla v roce 2015, kdy jsme zpracovali 150 tun ovoce. Letošní rok bude zřejmě rekordní a kapacita naší pěstitelské pálenice asi na zpracování ovoce nebude stačit. Může se stát, že se na všechny zájemce ani nedostane,“ uvedl Robert Vogl z pěstitelské pálenice v Termesivech.
Pěstitelské pálení je zákonem upraveno. Ovoce musí být z vlastního či pronajatého pozemku nebo jako naturální plnění od zaměstnavatele. Výtěžnost na l litr pálenky se liší v závislosti na cukernatosti ovoce, např. Jablka cca 14-16 kg, hrušky cca 16-17 kg a švestky cca 10-13 kg. Na rodinu si můžete nechat vypálit omezené množství, odpovídající 30 litrům stoprocentního alkoholu.
Pěstitelské pálenice povoluje Ministerstvo zemědělství a podléhají kontrolám Celního úřadu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Celá destilační aparatura je zaplombována a veškerý destilát protéká přes počitadlo, které nejen, že počítá litry, ale také odebírá vzorky pro Celní správu. Na Vysočině eviduje Celní úřad 50 pěstitelských pálenic.