Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Miro Žbirka staví svoji populárně klasickou hudbu na kvalitní poezii a melodičnosti

/
/
/
821 Zobrazení



Po druhé ve své profesionální kariéře, po šesti letech od první návštěvy v roce 2012, navštívil v sobotu 11. srpna Miroslav Žbirka Jaroměřice nad Rokytnou.

Svým koncertem Symphonic ve spolupráci s Moravskou filharmonií Olomouc pod taktovkou dirigenta Adriana Kokoše, s kytaristou a skladatelem Janem Ponocným a pětičlennou skupinou Masakr, rozšířil řadu gratulantů jubilejnímu 20. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského.
Miroslav Meky Žbirka, legenda česko-slovenské populární hudby, skladatel a zpěvák, který se sám doprovází na kytaru a klávesy, vstoupil na scénu v sedmdesátých letech jako spoluzakladatel legendární slovenské formace Modus a později (1981) skupiny Limit.

Miro Žbirka v Jaroměřicích nad Rokytnou, foto: Zbyněk Hobza

V roce 1977 získal spolu Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou zlatou Bratislavskou lyru za píseň Úsmev. V roce 1982 se stal jako první interpret ze Slovenska Zlatým slavíkem, jehož držitelem se stal podruhé po dvaceti letech, tentokráte na Slovensku. Poté nastartoval vlastní koncertní turné s kapelou a v listopadu 2004 následoval další Zlatý slovenský slavík.
Miro Žbirka sází na kvalitní poezii, jednak na svoji vlastní a jednak na poezii, kterou pro něho píše například Miroslav Válek, Kamil Peteraj, Jozef Urban nebo Ján Štrasser. Autorem velké většiny aranží je skladatel Martin Hybler. Jako interpret získává diváky svou civilností, v textech pak neokázalostí i humornou ironií. Jako skladatel (vlastních písní i pro jiné interprety) se prosazuje melodičností, která je typická pro jeho balady na jedné straně a ve svižných, rock – popově laděných skladbách na straně druhé.

Miro Žbirka v Jaroměřicích nad Rokytnou, foto: Zbyněk Hobza

Za období své činnosti absolvoval Meky Žbirka velké množství koncertů doma i v zahraničí, zahrál si v muzikálu Neberte nám princeznu a natočil celou řadu autorských alb (Best Of 1993-2003, Chlapec z ulice, Doktor sen, Empatia, Gold a dal.)
Velké oblibě se u zpěváka těší filmová hudba a symfonické verze Beatles, Queen nebo Rolling Stones. Za „rockera vážné hudby“ považuje, zvláště pro melodickou invenci, W. A. Mozarta.
Sám se podle svých slov nechá nabíjet publikem a klasickou a pop- rockovou hudbou a inspirovat novými kapelami. V posledních letech nahrává svá alba v Londýně a nové se chystá vydat letos na podzim.
Účastníci koncertu Miro Žbirka Symphonic si vyslechli hity jako Jesenná láska, Zažni, Múr našich lások, Len s ňou, Denisa, Balada o polných vtákoch, Miliónkrát, Co bolí to prebolí (společně s hostem koncertu, zpěvačkou Marthou), Hey Jude aj., v přídavku skladbu Atlantida a Mám rád.
Vystoupení v parku jaroměřického zámku přihlíželo kolem tisíce pěti set diváků, kteří spoluvytvářeli společně s protagonisty na pódiu velmi příjemnou koncertní atmosféru.

  • Facebook
  • Twitter