Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mezinárodní úspěch studentů z Gymnázia Chotěboř

/
/
/
2208 Zobrazení



Skupina tří studentů chotěbořského gymnázia se účastnila soutěže YPEF (Young People in European Forests – Mladí lidé v evropských lesích). Studenti vyhráli krajské kolo, celostátní a od 19. do 22. září reprezentovali Českou republiku na evropském finále v Litvě, kde obsadili třetí místo. 

Ve školním roce 2017/2018 v kategorii starších (maximální věk soutěžících je 19 let) se družstvo ve složení Anna Boháčová (septima), Tereza Stehnová (sexta) a Jan Venc (oktáva) postupně probojovalo přes krajské kolo do celostátního kola, které bylo ve dnech 13. a 14. června v Kostelci nad Černými Lesy.

Zleva Tereza Boháčová, Jan Venc a Anna Boháčová při prezentaci lesnictví v ČR, archiv Evy Jirsové

Chotěbořští studenti už v předcházejících dvou ročnících soutěžili v celostátním kole, ale byli druzí v roce 2016 o 0,5 bodu a v roce 2017 o 0,3 bodu. Letos suverénně vyhráli s náskokem 23 bodů.

V historii celostátního kola poprvé zvítězilo družstvo z nelesnické školy. Celostátní kolo je velmi náročné, protože probíhá v anglickém jazyce.

„Cestovali jsme letecky z Prahy do Vilniusu, s mezipřistáním ve Varšavě, pak ještě dvě hodiny autobusem do Paluše v Národním parku Aukštaitija national park, kde jsme byli ubytováni.

 

Těsně před odletem do Vilniusu, archiv Evy Jirsové

Soutěžilo osm družstev – ČR, Litva, Estonsko, Polsko, Německo, Rumunsko, Maďarsko a Ukrajina. Byl to osmý ročník a poprvé se ČR umístila na medailové pozici,“ uvedla Eva Jirsová, která učí 19 let na chotěbořském gymnáziu biologii a vede zájmový útvar Ekoklub. Soutěžící měli prezentaci v angličtině na téma Těžba v ČR a test se skládal z padesáti otázek na téma lesnictví v evropských zemích.
Výsledky evropského finále:
1. Polsko
2. Rumunsko
3. ČR

„Musíme poděkovat nejvíce naší paní profesorce Evě Jirsové, která nás vždy velmi nenásilnou formou donutila připravovat se a prožívala s námi každé vítězství, dále pak Josefu Pilařovi z podniku Lesy ČR za neutuchající odbornou přípravu, Josefu Lenochovi z Mendelovy univerzity v Brně za přípravu regionálního kola a konzultace do kola národního, Marku Šubovi z SLŠ Hranice za doprovod do mezinárodního klání a také Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze,“ uvedl Jan Venc, který od září 2018 studuje lékařskou fakultu v Praze.

Paluše místo ubytování soutěžících, archiv Evy Jirsové

Návod na úspěch v mezinárodní soutěži: „Musí se začít v primě a po sedmi, osmi letech můžete vyhrát národní a mezinárodní soutěže! Učit se, učit se, učit se! Poznávání přírodnin není na týden, měsíc, je to dlouhá cesta. Děti začínají s příchodem na gymnázium, a když vydrží, mohou být úspěšní. Není to zadarmo, je to dřina. Jezdíme na exkurze, chodíme do přírody, zveme si odborníky na besedy, učíme se poznávat na živých přírodninách,“ dodala Eva Jirsová.

Také byl čas na zábavu., archiv Evy Jirsové

 

 

Výborné výsledky studentů chotěbořského gymnázia v soutěži YPEF potvrzuje také třetí místo v celostátním kole v Kostelci nad Černými Lesy v kategorii mladší družstvo ve složení: Lenka Dejmalová, Štěpánka Housková a Tereza Nesládková.

  • Facebook
  • Twitter