Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou už dvacet let

/
/
/
1562 Zobrazení



Od 4. do 18. srpna probíhá v Jaroměřicích nad Rokytnou, Dalešicích, Dukovanech a ve Valči jubilejní dvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Ke svým kulatým narozeninám vybral festival to nejlepší ze své historie.

Koncert tří tenorů
Jubilejní dvacátý ročníku festivalu zahájil v sobotu 4. srpna v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou ředitel festivalu Miroslav Stehlík a umělecký ředitel Peter Dvorský.

Na Koncert tří tenorů byli pozváni symbolicky tři přední pěvci z nejbližších nástupnických států rakousko-uherské monarchie – jeden z nejžádanějších tenoristů současnosti Aleš Briscein z České republiky, sólista Slovenského národního divadla v Bratislavě Tomáš Juhás a rakouský tenorista Philipp Kapeller.

Koncert tří tenorů

Na pódium byl pozván dále jeden z nejstarších symfonických orchestrů u nás – Moravská filharmonie Olomouc, za jejímž pultem stál dirigent Sebastiano Rolli z Itálie.

Česká klasika byla představena druhou ze šesti symfonických básní cyklu Má vlast Vltavou a áriemi z opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany a áriemi z opery Rusalka Antonína Dvořáka.
Zahraniční tvorba byla zastoupena takovými slavnými jmény jako Giuseppe Verdi (Traviata, Rigoletto), Giacomo Puccini (Madame Butterfly, Turandot), Gaetano Donizetti (Marie, dcera pluku, Nápoj lásky), Jules Massenet (Werner), Franz Lehár (Země úsměvů), Luigi Denza, Salvatore Cardillo nebo Ernesto de Curtis.

Koncert tří tenorů

Následující koncerty 20. ročníku MHFPD budou probíhat až do soboty 18. srpna, kdy festival zakončí v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou Beethovenova Symfonie č. 9 d moll s Ódou na radost.

Bohatá je i nabídka doprovodného programu festivalu. V barokním Špitále v Jaroměřicích nad Rokytnou je veřejnosti až do konce prázdnin přístupná Výstava obrazů Jana Pevného, v Městské knihovně v Jaroměřicích nad Rokytnou Výstavu výtvarných prací z publikace Koukej, Březino, aneb když ruce básní, na zámku výstava prací klientů Denního centra Barevný svět, o. p., s. s názvem Zrcadlení. V neděli 12. srpna se uskuteční tradiční jaroměřické posvícení, jehož hostem bude letos Vlasta Horváth.

Festival, zaštítěný Petrem Dvorským, je součástí projektu Vysočina fandí kultuře a pořádá ho ve spolupráci s Krajem Vysočina, městem Jaroměřice nad Rokytnou a státním zámkem Jaroměřice nad Rokytnou koncertní agentura ARS/KONCERT, spol. s. r. o.

Dvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského je podporován generálním partnerem festivalu Skupinou ČEZ a městem Jaroměřice nad Rokytnou a koná se za přispění Státního fondu kultury České republiky.

 

  • Facebook
  • Twitter