Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Makrofotky studentů z Jihlavy zdobily mezinárodní konferenci Enersol

/
/
/
1320 Zobrazení



Že z jepice, mšice nebo zeleného listu je možné za použití mikroskopu a fotoaparátu vytvořit umělecké dílo, už dva roky dokazují studenti OA, SZŠ a SOŠS Jihlava ve spolupráci s kolegy z jihlavského gymnázia. Od roku 2016 skupina deseti nadšenců, která se postupně rozšiřuje o další pedagogy i studenty, úspěšně realizuje projekt Krása dokonalosti ukrytá v detailu. Ve všech čtyřech ročních obdobích postupně bádali v jinak nepřístupném lomu Kosov nedaleko Jihlavy.

Výsledkem jejich práce jsou povedená videa, umělecké fotografie, vítězství v celorepublikovém kole soutěže Enersol v kategorii Enersol a popularizace a několik výstav včetně dubnové prezentace na mezinárodní konferenci soutěže Enersol v dolnorakouském Hollabrunnu.

„Fotografie vznikající na mikroskopu gymnaziální badatelny zaujaly na republikovém finále soutěže Enersol natolik, že nám byla nabídnuta možnost výstavy na mezinárodní přehlídce této soutěže,“ prozradil pyšně ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora s tím, že výsledky práce obdivovali nejen zástupci hostitelské země, ale také Německa, Slovinska, Polska, Slovenska nebo České republiky. Úspěchy společného projektu dvou krajských středních škol a společnosti ČM štěrk navíc studenti a jejich pedagogové představí velvyslankyni ČR v Rakousku Ivaně Červenkové, která OA, SZŠ a SOŠS Jihlava navštíví  ve čtvrtek 3. května.

Studentům a pedagogům se podařilo uzavřít cyklus Quarry seasons a natočit v lomu Kosov čtyři videa ve všech ročních obdobích. Ke zhlédnutí jsou na Youtube: www.youtube.com/watch?v=RiRPTuCbBdQ. „Aktuálně nám končí smlouva o spolupráci se společností Českomoravský štěrk a. s., ale předpokládáme, že naší úspěšnou kooperaci znovu prodloužíme,“ prozradil Libor Fasora. Pozitivní výhled potvrzuje i Kristýna Šebková z ČM štěrk. „Úspěchy studentů nás nepředstavitelně těší, je to úměrná odměna za to, jakou práci udělali, zpracovali a následně dokázali úžasně odprezentovat.“

Video: Zima v lomu Kosov

  • Facebook
  • Twitter