Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lipnice láká na přírodní koupání a kamenné lomy s lidskou tváří

/
/
/
1360 Zobrazení



Léto je jako stvořené pro celodenní pobyt u vody, zároveň je ale také ideálním obdobím pro objevování neprobádaných krajin. A vyhlídková místa ve vysočinské přírodě nabízí ten nejlepší pohled z ptačí perspektivy.

Jedním z nejoblíbenějších míst je Lucký vrch poblíž Poličky, odkud lze za dobrého počasí dohlédnout nejen na okolní přírodu, ale především na linii pohraničních pohoří. Ta se táhne od Sněžky v Krkonoších přes Kralický Sněžník a Orlické hory až po Praděd v Jeseníkách. Vyhlídku navíc zdobí prvorepubliková chata, která stojí v Českomoravské vrchovině už od třicátých let minulého století. Jako pěší výchozí bod můžete zvolit Borovu, odkud se přes osadu Dědek vydáte značenou trasou, nebo vás k chatě nově dopraví i jejich mikrobusem.

Neméně zajímavý zážitek nabízí také přírodní rezervace Templštejn, část hlubokého údolí řeky Jihlavky. Podle zvolené trasy nabízí tamní skalní rozhledny dechberoucí pohled na údolí a skalní strže s potokem a několika malými vodopády. Nejznámější je vyhlídka kousek od rozcestí Na Babách a na Velké skále. Vedle pozůstatků Čertovy hráze a zříceniny hradu Templštejn tady navíc narazíte také na vzácné rostlinné a živočišné druhy.

Další hojně navštěvovanou oblastí jsou Žďárské vrchy. Nejvyšší bod Devět skal bývá častým turistickým cílem, stejně jako okolní horolezecké vrcholy Dráteníčky, Bílá skála či Čtyři palice. Z vyhlídky na Devíti skalách uvidíte převážně na okolní lesy a ze severní strany na oblast Chlumětína a Svratouch. Za dobré viditelnosti ale dohlédnete také na Krkonoše, Polabskou nížinu, Jizerské hory a některé vrcholy Ralské pahorkatiny.

O něco lepší výhled však v této oblasti nabízí například i rozhledna v Horním lese, odkud můžete z vyhlídkové plošiny spatřit Drahanskou vrchovinu, Kralický Sněžník či Orlické hory. Také Malinská skála slibuje krásný kruhový výhled na okolní Blatiny, Křižánky, Samotín, Buchtův kopec a okolní žďárské skály. Na Žďárské vrchy pak navazuje na severozápadě přírodní park Svratecká hornatina, rozprostírající se na pomezí Vysočiny, Jihomoravského kraje a Pardubického kraje. Nejlepší výhled na tento přírodní park je za vesnicí Písečná.

Podél řeky Svratky se můžete vydat také na výlet do obce Vír, která si na svých skalních vyhlídkách zakládá. A to i přesto, že cesta k většině z nich je obtížná a málokdy značená. Vyhlídka na přehradu z Kobylí skály pak sice patří k těm nejhezčím, ale zároveň také nejhůře dostupným. Váže se k ní i smutná pověst o marnivé dívce, která donutila tři bratry vyjet na vrchol hory a otočit se na nejužším místě, aby si zasloužili její ruku. Dva z nich se ze skály zřítili a ten nejúspěšnější z nich nakonec úmrtí bratrů pomstil. Bezpečnější je pak Klubačice, skalní stěna opatřená novým železným zábradlím, odkud uvidíte na velkou část Víru i Hrdou Ves. Téměř nedotčenou přírodu a výhled na dolní přehradu a Pyšolec pak nabízí Hraběcí stolek, kde dříve stávala dřevěná rozhledna. Stejně jako na Horymírku, poslední z vírských vyhlídek, tady ale nevede značená cesta.

  • Facebook
  • Twitter