Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Letní jaderné univerzity se účastní rekordní počet dívek

/
/
/
967 Zobrazení



V Jaderné elektrárně Dukovany probíhá už 10. ročník Letní univerzity, které se účastní vysokoškoláci z celé České republiky. Právě desítka se promítla i do výsledného výběru studentů. Rekordní zájem o jadernou energetiku projevily dívky, kterých je z celkového počtu 32 účastníků právě deset.

Cílem Letní univerzity je nejen umožnit studentům nahlédnout pod pokličku jaderné elektrárny, ale také představit zájemcům o práci v energetice šíři a pestrost možností jejich případného budoucího zaměstnání. „Mezi účastníky je téměř polovina studentů, kteří se již na střední škole zúčastnili stáže Jaderná maturita, nebo absolvovali obor Energetika na SPŠ Třebíč.  Je vidět, že energetika je „chytla“ a je pro mladé techniky atraktivním oborem,“ říká Linda Navrátilová ze Strategického náboru Skupiny ČEZ.

Účastníci Letní univerzity absolvují během 2 týdnů nabitý a pestrý program. Nejprve odborné přednášky, poté praxe v provozu elektrárny. Studenti se tak dostanou na reaktorový sál, vyzkouší si práci operátora na simulátoru blokové dozorny a závěr Letní univerzity budou moci strávit diskusí s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Danou Drábovou.

Tuto odbornou stáž pořádá Skupina ČEZ pro studenty technických univerzit z celé ČR a každoročně se na ni hlásí téměř 100 zájemců. Letošními účastníky jsou studenti vysokých škol z Brna, Teplic, Plzně, Opavy či Prahy. Pro některé z nich je to první návštěva regionu elektrárny, proto je každý den po odborném celodenním programu prostor pro odpolední kulturní a společenský program, během kterého studenti navštíví například židovskou čtvrť v Třebíči nebo Dalešickou přehradu.

Čtrnáctidenní koloběh Letní univerzity se rozběhl již na začátku roku, kdy se studentům otevírá možnost přihlásit se na tuto prestižní stáž Skupiny ČEZ. Poté následuje náročný proces výběru. Všichni zájemci o účast musí absolvovat psychotesty, na základě kterých jsou vybráni.

  • Facebook
  • Twitter