Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Koncert duchovní hudby v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
924 Zobrazení



Po třech letech podruhé, v úterý 7. srpna, zazněl v prostorách chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou koncert duchovní hudby Laudamus Te v podání Michaely Šrůmové, Lucie Hilscherové a komorního orchestru Czech Virtuosi pod vedením uměleckého vedoucího Karla Procházky.

Hudební produkce byla v pořadí druhým koncertem právě pobíhajícího dvacátého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského (4.–18. srpna).
Duchovní program oslavného charakteru byl sestaven z děl tří významných barokních velikánů.

Koncert v chrámu sv, Markéty, foto: Zbyněk Hobza

Prvním byl německý hudební skladatel a virtuóz hry na klávesnicové nástroje Johann Sebastian Bach, považovaný za jednoho z největších hudebních géniů všech dob a završitele barokního hudebního stylu, jehož dílo mělo a má značný vliv na další vývoj hudby počínaje W. A. Mozartem a Ludwigem van Beethovenem až po rakouského modernistického hudebního skladatele Arnolda Schoenberga nebo polského skladatele soudobé hudby Henryka Góreckého.
Druhým byl Georg Friedrich Händl, který ač původem Němec, žil celý život v Anglii a zde svými oratorii vycházel vstříc dobovému vkusu tamního publika. Divácky zajímavá byla mimo jiné například ukázka z jeho nejslavnějšího oratoria Mesiáš.
A jako třetí velikán byl na programu uveden Antonio Vivaldi, italský kněz, barokní hudební skladatel a houslový virtuos, jehož nejznámějším dílem je soubor čtyř houslových koncertů nazvaný Čtvero ročních dob, které patří k nejznámějším a nejhranějším skladbám své doby. Dvě věty z tohoto souboru patřily právem k tomu nejlepšímu, co si mohli posluchači koncertu vyslechnout.

Michaela Šrůmová a Lucie Hilscherová, foto: Zbyněk Hobza

Sopranistka Michaela Šrůmová vystudovala sólový zpěv na pražské konzervatoři, věnuje se především koncertnímu zpěvu, je pravidelným hostem Koncertního jednatelství FOK, tuzemských a zahraničních symfonických orchestrů a festivalů. Její doménou je koncertní zpěv a stará hudba.
Altistka Lucie Hilscherová získala pěvecké vzdělání za Západočeské univerzitě v Plzni, na Technické univerzitě v Chemnitz a na řadě mistrovských kurzů. Vystupuje v Národním divadle i na operních scénách v Plzni, Ostravě, Opavě a Košicích. Má široký oratorní repertoár a je vyhledávanou operní pěvkyní.

Obecenstvo ocenilo výkony účinkujících potleskem, foto: Zbyněk Hobza

Komorní orchestr Czech Virtuosi zahájil pod vedením uměleckého vedoucího Karla Procházky svoji koncertní činnost před více než dvaceti lety a odehrál na osm set koncertů zahrnujících díla světových mistrů symfonické, duchovní i operní hudby od baroka až po současnost. Jeho doménou je Mozartova tvorba. Členy souboru jsou koncertní mistři a sólisté orchestru Janáčkovy opery a Filharmonie Brno. Orchestr koncertuje ve Vídni, třikrát absolvoval turné po Japonsku, je zván na celou řadu zahraničních koncertů, v Brně pořádá vlastní koncerty a tradičně vystupuje na Tříkrálovém koncertě s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem.

Výkon všech uvedených protagonistů byl na závěr koncertu oceněn aplausem vstoje.

  • Facebook
  • Twitter