Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kapr ke Žďársku patří už 700 let a nyní se dočkal ochranné známky

/
/
/
785 Zobrazení



S chovem kapra začali na Žďársku cisterciáčtí mniši ve 14. století. Ti žili v klášteře, nynějším zámku. Proto se křest nové ochranné známky Žďárský kapr bude konat v zámeckém areálu při akci Den venkova v sobotu 29. září v 13.50. 

Dohoda vznikla mezi Kinský Žďár, a. s., Lesní družstvo obcí Přibyslav, Moravský rybářský svaz, z. s., a městem Žďár nad Sázavou. O grafické podobě značky budou hlasovat samotní návštěvníci Dne venkova.

„Kapr a Žďársko má silný historický základ, už 700 let. Kapr ke Žďáru zkrátka neodmyslitelně patří. Vždyť byl i v prvním městském znaku, který dnes používá jako logo naše Regionální muzeum. Jsem velmi hrdý, že se nám nyní podařilo společně vytvořit podmínky pro vznik silné marketingové značky, která může do našeho regionu přitáhnout další návštěvníky. Nejde však jen o propagaci, ale také o záchranu přírody,“ říká Zdeněk Navrátil, starosta města.

Jeho slova potvrzuje Constantin Kinský, majitel zámku a firmy Kinský Žďár, a. s. „Založení značky Žďárský kapr není jen propagační gesto. Jde nám o spojení sil, abychom společně zachránili zdravou přírodu na Žďársku a předali ji dalším generacím v dobrém a pokud možno i v lepším stavu.“

Žďárský kapr není jen ryba
Kvalitní ryba do jídelníčku patří. Žďárský kapr ale není jen ryba, která do kraje doplavala. „Je to výsledek zodpovědné a pečlivé práce mnoha generací rybářů, kteří tady žili a žijí. Žďárský kapr je tak živý a zdravý výsledek celého ekosystému Žďárských vrchů. Když je zdravý les, krajina je čistá a voda zdravá, pak v ní prosperují zdravé ryby. Nejlepším ukazatelem zdravé přírody je zdravá ryba,“ říká Constantin Kinský.

Přírodu trápí sucho
Letošní rok lesům ani rybníkům nepřeje. Extrémní sucho trápí celou republiku. Všichni se tak snaží o přírodu pečovat ještě více. „Náš společný úkol je pomoci přírodě, aby si sama pomohla. Žďárský kapr je nejenom zdravá a výborná ryba, ale je i symbolem naší společné snahy hospodařit s přírodou udržitelným způsobem, a to ve prospěch zdraví naší i dalších generací. Je to teď na nás všech,“ doplňuje Constantin Kinský.

  • Facebook
  • Twitter