Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

K narozeninám hraběte Questenberga v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
1477 Zobrazení



Gratulační skladby členům rodiny hraběte Jana Adama z Questenberka z pera císařského státního úředníka a českého hudebního skladatele Františka Antonína Míči a v novodobé premiéře Ensemble Damian, to přinesl osmý koncert 20. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského.

Koncert K narozeninám hraběte Questenberga, jehož 340. výročí narození si v letošním roce připomínáme, proběhl v nastudování a režii Tomáše Hanzlíka a produkci Kateřiny Zahradníčkové a Karla Valenty v úterý 14. srpna v Sále předků na zámku Jaroměřice nad Rokytnou.

Jaroměřický koncert K narozeninám hraběte Questenberga, foto: Zbyněk Hobza

Hrabě Jan Adam z Questenberka, český šlechtic a mecenáš barokního umění, majitel panství Jaroměřice nad Rokytnou, patřil v době vrcholného baroka první třetiny 18. století mezi osvícené představitele šlechty na panstvích země Koruny české. Byl mecenášem a iniciátorem řady projektů v oblasti architektury, hudební a divadelní tvorby, znalcem malířství a sběratelem dobových hudebních nástrojů a naučných knih v širokém spektru svých zájmů. Byl to právě Jan Adam, který přispěl zásadním způsobem k tomu, že se Jaroměřice staly významným hudebním a společenským centrem první poloviny 18. století nejen na Moravě.
Ensemble Damian je olomoucký hudební soubor, který se zaměřuje od svého prvního veřejného vystoupení v roce 1995, téměř výhradně na autentickou interpretaci barokní a soudobé hudby, zejména scénické provedení oper, při nichž používají hudebníci kopie dobových nástrojů. K dispozici má soubor, spolupracující se skladateli Vítem Zouharem a Tomášem Hanzlíkem, rozsáhlý depozitář kostýmů a rozebíratelnou divadelní scénu Theatrum Schrattenbach. 
Základem programu byly dvě holdovací skladby. Bellezza e Decoro (Krása a důstojnost), zkomponovaná v roce 1729 k červnovým jmeninám první manželky hraběte Jana Adama z Questenberka Marie Antonie. Ve skladbě vystupují dvě alegorické postavy Bellezza (Krása) a Decoro (Důstojnost), které představují personifikované vlastnosti hraběnky coby oslavenkyně. Dílo se skládá ze čtyř árií a duetu v provedení sólových nástrojů violoncella, mandolíny a clariny.

Nel giorno natalizio (V den narozenin), která byla zkomponovaná na text neznámého autora v roce 1732 u příležitosti narozenin samotného hraběte.
V ději, složeném ze čtyř árií, vystupují tři postavy, pastýř Silvandro a dvě nymfy Dalisa a Rosmene, které velebí oslavencovy ctnosti. Jako poutník ukončuje hrabě svoji cestu v místě mu nejmilejším, v Jaroměřicích.
Diváci si v rámci úterního koncertu mohli dále vyslechnout sinfonii k serenatě Der glorreiche Nahmen Adami (1734, v češtině zní titul Slavné jméno Adamovo, představené sedmi nebeskými planetami a čtyřmi živly prostřednictvím Famy při obvyklé roční slavnosti vznešených narozenin Jeho hraběcí Milosti…hraběte z Questenbergu.“), dále licenzu z opery Demofoonte (1738), oslavující svatbu dcery hraběte Jana Adama Marie Karoliny, sinfonii k sepolkru Abgesungene Betrachtungen (Zpívaná rozjímání), sinfonii k serenatě Operosa terni colossi moles (1735) a dva chrámové duety Modo instar aquilarum (1735) a Memento, homo, animarum defunctarum.
Jako protagonisté úterního slavnostního koncertu se představili Hana Holodňáková (soprán), Dorota Smělíková (alt) a Ondřej Holub (tenor).

  • Facebook
  • Twitter