Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavské náměstí se vrátí o sto let zpátky

/
/
/
795 Zobrazení



Oslava 100 let od vzniku republiky vyvrcholí v pátek 15. září na Masarykově náměstí v Jihlavě. Projekt Proletí 100letí, jehož tvůrcem je divadelní herec, zpěvák a známý kovář z Třeště Petr Píša, zapojí do oslav celé jihlavské náměstí.

Návštěvníci se mohou těšit kromě hudebního programu, jehož hlavní hvězdou je Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, také na přehlídku dobových šatů, vozidel a přijít ochutnat jídlo z dob před sto lety.

„Divák se ocitne mezi pěti scénami, kde má každá svoji symboliku. Bereme do hry budovu samotné radnice, to je pro nás místo správy města a státu. Objekt Prioru pak bude prostorem, který trochu povypráví, jak šel čas se samotnou Jihlavou a jejími domy a ulicemi. Na pódiu se představí muzikanti, místní jednoty a spolky. Přítomný bude také „stroj času“ a magická osmička, se kterou brázdíme od začátku projektu krajem. Další scénou se stane velký objekt, který bude docela malým překvapením k těm slavným narozeninám,“ poodhalil připravený běh oslav tvůrce stého výročí republiky Petr Píša.

Projekt Proletí 100letí začal v květnu při pikniku u vernisáže výstavy Vysoké školy polytechnické Jihlava. Opéct buřty a poslechnout hudbu v parku u autobusového nádraží mohli Jihlavané pod vlajkami České republiky i na začátku září.

„Od června také jezdíme s objektem obří osmičky po Vysočině a vozíme s sebou strom Vysočiny. Segmenty větví, které z něj snímáme, v pěti městech vymalují děti a přivezou nám je zpět právě v sobotu 15. září na Masarykovo náměstí v Jihlavě,“ přiblížil Petr Píša.

Oslavy výročí republiky spolupořádají statutární město Jihlava a Kraj Vysočina. Program na Masarykově náměstí začíná ve 14.00. Večerní blok věnovaný republice a kraji rámuje od 19 hodin koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, Československá tančírna Zatrestbandu a slovenských Funny Felows.

„Na jihlavském náměstí budou k vidění různé 3D prohlídky, kde se člověk může vrátit do první republiky, historický kolotoč nebo ruské kolo. S akcí je spojená také celá řada kulturních vystoupení. Nicméně překvapení, které připravuje Petr Píša, i my sami jenom tušíme,“ prozradil Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy jihlavského magistrátu.

Oslava však přinese i několik omezení. Den před vypuknutím oslav budou probíhat přípravy a generální zkouška, střed horního Masarykova náměstí tak bude od 14. září neprůchozí. „Bude však možné projít po chodnících u kraje náměstí. V den konání akce pak nebude možné zaparkovat na parkovišti před bývalým Baťou a částečně i před poštou. Ve 20.30 10se také přibližně na hodinu a půl zastaví veškerá doprava projíždějící Masarykovým náměstím. Vozy MHD však budou náměstí objíždět přes Hradební ulici. Za omezení se cestujícím, řidičům i chodcům předem omlouváme,“ doplnil Tomáš Koukal.

  • Facebook
  • Twitter