Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Humpolec hostí finále 53. ročníku Zlaté podkovy

/
/
/
806 Zobrazení



O víkendu 24. až 26. srpna se na kolbišti v Humpolci Dusilově uskuteční finále 53. ročníku Zlaté podkovy. Program začíná v pátek drezurami, pokračuje v sobotu terénní zkouškou a maratonem spřežení. Neděle je ve znamení parkuru sedlových koní a překážkové jízdy spřežení.

Na pomyslný start se postaví zhruba stovka sedlových koní a přes padesát koní ve spřeženích. „Těší nás velká účast divácky velmi přitažlivých čtyřspřeží. Po závodišti Zlaté podkovy jich bude letos jezdit celkem šest,“ říká Jiří Klubal, ředitel organizačního výboru závodů.

Plakát akce

Soutěže sedlových koní jsou rozdělené do několika kategorií. Jede se Bronzová, Stříbrná a Zlatá podkova, pak soutěže mladých koní a také kategorie ponny. „Ve všech kategoriích je nejatraktivnější podívanou terénní zkouška, které říkáme cross. Diváci mohou chodit po závodišti, sledovat koně z bezprostřední blízkosti, což zvyšuje zajímavost celého klání,“ dodává Jiří Klubal.

Zlatá podkova je tradiční český seriál závodů ve všestrannosti a spřežení, který má celkem čtrnáct předkol, ze kterých se kvalifikují ti nejlepší na finále. Z pohledu diváka, návštěvníka jezdeckého areálu, jde o velmi atraktivní podívanou. Při drezuře může pozorovat naprostou koncentraci koně i jezdce, disciplína se odehrává v ohraničeném obdélníku. Naopak při sobotní terénní zkoušce, která může připomínat dostihy jednotlivců, kůň svižně běží krajinou, překonává pevné překážky a projíždí jezírky. Závěrečný parkur prověří souhru koně a jezdce a také jejich psychickou odolnost, protože každá chyby může znamenat výrazné posuny ve výsledkové listině.

Program závodů
Pátek 24. srpna
9.00 Drezurní zkouška (všechny kategorie)
Drezura v kategoriích spřežení

Sobota 25. srpna
8.00 Terénní zkouška sedlových koní (všechny kategorie)
14.30 Maraton spřežení

Neděle 26. srpna
9.00 Parkur nižších kategorií
10.00 Průvod jezdců a koní městem se zdravicí na náměstí
12.00 Překážková jízda spřežení
13.00 Parkur vyšších kategorií sedlových koní

Pořadatelem závodů je obecně prospěšná společnost Soutěže podkovy, kterou založilo město Humpolec, Školní statek, Česká zemědělská akademie a Jezdecký klub Humpolec. Závody se mohou uskutečnit díky podpoře sponzorů v čele s Krajem Vysočina a Městem Humpolec.

Facebook
Youtube

 

  • Facebook
  • Twitter