Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkův Brod si zase bude blíž. Charita pořádá druhý festival sociálních služeb

/
/
/
600 Zobrazení



Ve čtvrtek 7. června se na Havlíčkově náměstí v Brodě uskuteční druhý ročník osvětově-zábavného festivalu sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž. Pořádá ho opět Oblastní charita Havlíčkův Brod a spolupořadatelem je město Havlíčkův Brod.  

Nový pokus o rekord, dílničky, hry a soutěže pro děti za odměny, workshopy pro dospělé, horolezecká stěna, ale hlavně atraktivní přehled dostupné sociální péče a prevence v Havlíčkově Brodě a jeho okolí. Takový bude letošní celodenní festival sociálních služeb Bez bariér jsme si blíž.
Myšlenka uspořádat v Havlíčkově Brodě festival sociálních služeb, který dostal název Bez bariér jsme si blíž, se zrodila především na základě každodenních zkušeností z praxe zaměstnanců Oblastní charity Havlíčkův Brod. „Často se setkáváme s tím, že se lidé o možnostech sociální péče dozvědí až v momentě, kdy ji akutně potřebují. Přitom kdyby o tom, na koho se mohou obrátit a že se vůbec mají na koho obrátit, věděli dříve, možná by spoustu okolností řešili jinak, efektivněji a byli by spokojenější,“ uvedla ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Anna Blažková.
Festival si klade za cíl pokusit se díky originálnímu programu s atraktivními body oslovit co nejširší veřejnost a dát jí vědět, že sociální služby existují a jsou tu hlavně pro to, aby lidem pomohly ulehčit prožívání nesnadných chvílí. Návštěvníky opět čeká celodenní program. K akci se připojí poskytovatelé sociálních služeb ve městě a jeho okolí. Festival zpestří společný pokus o rekord, dále stánky s výrobky k prodeji, aktivity pro děti, dospělé i celé rodiny.

Své služby během dne představí patnáct organizací. „Po loňském ročníku jsme se rozhodli, že festival otevřeme i organizacím, které sice nemají registrované sociální služby dle zákona, ale v konečném důsledku se jejich činnost tohoto tématu velmi dotýká. V rámci doprovodného programu, který nabídne širokou škálu aktivit pro děti, mladé lidi, dospělé i celé rodiny, se tak zapojí Oblastní spolek Českého červeného kříže Havlíčkův Brod, Senior Point, Family Point, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých i sociální firma Semitam,“ uvedla mluvčí pořádající havlíčkobrodské Charity a koordinátorka organizačního týmu festivalu Aneta Slavíková.

Na akci se vedle služeb Oblastní charity Havlíčkův Brod budou prezentovat i další organizace. Tísňovou péči představí Život 99 – Jihlava, klienti z Úsvitu – zařízení SPMP Havlíčkův Brod chystají nové hudební a taneční vystoupení, Dům na půl cesty Centra J. J. Pestalozziho pozve mažoretky, Sociální služby města Havlíčkova Brodu připraví Kavárnu U Velkého srdce, havlíčkobrodská nemocnice zajistí poradnu sociální pracovnice a Kolpingovo dílo České republiky přiveze horolezeckou stěnu. „Na pódiu svou činnost představí také Domov pro seniory Havlíčkův Brod a FOKUS Vysočina. Své výrobky k prodeji ve stánku nabídnou Oblastní charita Havlíčkův Brod, Život 99 – Jihlava, Úsvit, Semitam, Centrum pro zdravotně postižené Kraje Vysočina, Centrum J. J. Pestalozziho, Sociální služby města Havlíčkova Brodu, Domov pro seniory Havlíčkův Brod a Kolpingovo dílo,“ shrnula Aneta Slavíková.

Moderátorka festivalu Tereza Šnajdr Stýblová, foto: Aneta Slavíková

Festival se neobejde ani bez stanovišť s aktivitami pro děti, kde malí návštěvníci za splnění úkolu dostanou razítko a za všechna razítka je pak čeká zasloužená odměna. „Loni se vydařil i pokus o rekord, který iniciovala právě naše organizace. A proto chceme překonat další výzvu. Každý návštěvník se může zapojit do tvořivé dílničky, kde budeme obkreslovat a vystřihovat papírové ruce jako symbol pomoci. Kdo bude chtít, může si svou papírovou ruku i vybarvit nebo popsat vzkazem. Hotová dílka pak vyvěsíme na viditelné místo na náměstí a rekordní komisař z pelhřimovské Agentury Dobrý den zaznamená, kolik pomáhajících rukou na festival dorazilo,“ popsala průběh pokusu o nový rekord mluvčí havlíčkobrodské Charity.

Náměstí ale zaplní i řada dalších aktivit a workshopů pro všechny věkové kategorie, například zdravotnický stánek s měřením tlaku, cukru a BMI, možnost vyzkoušet si takzvaný gerontooblek, nácvik resuscitace a použití defibrilátoru, malování na obličej, místečko pro aktivní rodiny v režii Family Pointu nebo aktivity pod názvem Když oči nevidí… „Třešničkou na dortu jsou koncerty. Ve 12.45 vystoupí Jitro – kapela bez hranic, v 15.00 zazpívá a na kytaru zahraje písničkář Michal Horák, v 18.15 se těšíme na koncert akordeonového orchestru Pohoda a v půl osmé večer celý den uzavře akustické vystoupení kapel z iniciativy Show Your Help,“ vyjmenovala Aneta Slavíková s tím, že doprovodný program k festivalu odstartuje v devět hodin ráno a program na pódiu o hodinu později.

Celým dnem bude provázet moderátorka Tereza Šnajdr Stýblová. Pro návštěvníky bude zajištěno i občerstvení, které připraví havlíčkobrodský Pivovarský hostinec Rebel. V případě nepříznivého počasí se festival uskuteční v prostorách Klubu OKO na Smetanově náměstí. Vstup na akci je zdarma.

Více informací v přílohách nebo na Facebooku.

  • Facebook
  • Twitter