Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkobrodský bazén slaví jubileum

/
/
/
4964 Zobrazení



V letošním roce připomene krytý plavecký bazén v Havlíčkově Brodě už dvacet let. O záměru výstavby se mluvilo skoro čtvrtstoletí, ale až 19. února 1996 byla zahájena stavba. V té době byl Havlíčkův Brod posledním okresním městem v České republice bez krytého plaveckého bazénu.

Projektantem bazénu byl architekt Antonín Buchta z pražského BfB Studio, s. r. o., a dodavatelem havlíčkobrodská firma Stavba 1. stavební, s. r. o. Město Havlíčkův Brod nezískalo žádný finanční příspěvek od státu na výstavbu v hodnotě sedmdesát milionů korun, a tak bylo nutné si vzít úvěr v hodnotě 50 milionů korun.
Slavnostní otevření bazénu se uskutečnilo ve středu 1. dubna 1998. Bazén je hluboký 1,20 a 1,60 m o velikosti 25 x 12,5 m. K němu přiléhá po delší straně záliv s různými vodními atrakcemi: vodní trysky, chrliče vody, skluzavka a vodní hřib. V bazénové hale je rovněž dětský bazének hluboký 0,6 a 0,9 m a velký 6 x 4,5 m. Vstupu do bazénu se prováděl přes turniket ovládaný přenosnými umělohmotnými kartami opatřenými identifikačním čárkovým kódem. Karty se prodávali nebo zapůjčovali za poplatek 30 Kč. Pro stálé uživatele bylo výhodné si kartu nabít kreditem a bez zdržování se dostat do bazénu. Šatní skříňku musel návštěvník přes kovovou minci (10 Kč na dámské nebo 20 Kč na pánské šatně ) odblokovat zamykací systém s klíčkem. V roce 2003 se stal havlíčkobrodský bazén prvním veřejným bazénem se slanou vodou v České republice.

Vstupní terminál na moderní čipovou technologii

Mírně slaná voda (0,4% roztok) je přirozeně antiseptická, likviduje organizmy, které se běžně vyskytují v bazénové vodě, takže voda je zdravější již od samého počátku. Léčí kožní onemocnění, odstraňuje nepříjemný zápach chlóru, nezpůsobuje pálení očí ani po delším pobytu ve vodě. V září 2015 jsou instalovány v šatnách nové prostornější skříňky a došlo k výměně zastaralého odbavovacího systému. Nový systém používá čipovou technologii. Čipový náramek (hodinky) využívá zákazník plaveckého areálu k identifikaci pro průchod turniketem, rovněž i pro zamknutí a odemknutí šatní skříňky, či zjištění stavu zbývajícího kreditu. Původní staré karty s čárovým kódem se vyměňovala za nová média i s převodem kreditu do 31. října 2016. Havlíčkobrodský plavecký areál v Kotlině nabízí další služby: fitness, aerobic, solárium, masáže, squash, saunu a alpinning.

 

  • Facebook
  • Twitter