Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dukovany čeká výměna paliva i modernizace za stovky milionů

/
/
/
1070 Zobrazení



V pátek 9. března v poledne začalo plánované snižování výkonu 2. reaktorového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Důvodem je zahájení plánované odstávky, během které energetici v reaktoru vymění pětinu paliva za čerstvé. V plánu mají navíc, kromě kontrol, i 39 významných technických akcí.
Plánované snižování výkonu druhého výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany začalo dnes přesně ve 12 hodin. Odpojení generátorů první turbíny druhého výrobního bloku od přenosové soustavy energetici předpokládají v 15 hodin. Blok elektřinu přestane dočasně dodávat až po odpojení i druhého generátoru bloku, a to v 18 hodin. „Od soboty nás čeká několik týdnů náročné práce, během kterých musíme vyměnit palivo, provést plánovanou údržbu, kontroly zařízení a spouštíme i investiční akce řádově za stovky milionů korun,“ sdělil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Po dobu následujících necelých dvou měsíců tak budou v provozu tři ze čtyř dukovanských bloků.

Během odstávky experti vymění 78 palivových souborů z 349. Už řadu měsíců zároveň technici připravovali 39 významných technických a investičních akcí. Ekonomicky nejvýznamnější je rekonstrukce podružných rozvaděčů v hodnotě 420 milionů korun, která bude postupně probíhat na všech blocích a potrvá až do roku 2022. Dalšími připravovanými akcemi je například instalace 48 regulačních armatur na sekundární části zařízení nebo instalace nových čerpadel chlazení bazénu skladování. Elektrárna pro letošní rok plánuje investiční akce v celkové výši 1 795 milionů korun.

  • Facebook
  • Twitter