Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Druhý běh kurzů pro seniory Jedu s dobou odstartuje o víkendu

/
/
/
782 Zobrazení



Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR pořádá bezplatný vzdělávací program nazvaný Jedu s dobou, ve kterém se senioři nad 65 let naučí, jak bezpečně řídit, manévrovat a zvládat krizové situace. Jeho druhý běh startuje v neděli 20. května v Jihlavě.


„Podobných projektů není nikdy dost. V kurzu Jedu s dobou se zaměřujeme na seniory, kteří jsou často výbornými řidiči, protože mají za volantem mnohaleté zkušenosti. Od doby, kdy s řízením začínali, se ale změnila legislativa a vyvinulo se mnoho nových technik, jak se vypořádat s neočekávanými situacemi na silnici. Rádi bychom jim je ukázali, aby se při řízení cítili ještě bezpečněji,“ uvedl Libor Budina koordinátor projektu.

Zájem seniorů o projekt byl velký, archiv pořadatelů

Libor Budina dále dodává. „První absolventi kurzů v prvním běhu od 21. dubna do 5. května na osmi centrech bezpečné jízdy, kterých bylo bezmála 900, si velice pochvalovalo nejen obsah výuky, ale také přínos do praktického řidičského života i profesionality instruktorů. Což nejvíce potvrzuje výrok jednoho účastníka kurzu, který uvedl, že je rodilý skeptik, ale s kurzem byl nadmíru spokojen.“

Senioři ukázali, že jsou velice aktivní a zvídaví
Samotný kurz se skládal z teoretické a praktické části, účastníci se v průběhu kurzu dozvěděli nová pravidla a poučky, jak jezdit bezpečně. „Nechyběly ani aktuality z legislativy či výklady jejich sporných pasáží. V této části nebylo výjimkou vidět účastníka, jak se instruktora aktivně dotazuje nebo si poctivě zaznamenává poznámky do příručky absolventa s informacemi z oblasti bezpečnosti silničního provozu a legislativy, kterou dostal každý senior u prezence,“ dodal Libor Budina.

Druhý běh kurzů startuje už na konci týdne v Jihlavě, archiv pořadatelů

V praktické části si senioři podle jeho informací nabyté vědomosti vyzkoušeli pod vedením instruktorů, jak se mj. naučit správně brzdit a také to, jak nejlépe ustát smyk. „Součásti kurzu také byly základy zdravovědy a praktická ukázka první pomoci. Někteří účastníci připustili, že celý život během řízení aplikují špatné návyky. V případě, že by byli svědkem nehody, tak by k zajištění své bezpečnosti a v oblasti první pomoci udělali mnoho chyb. Nicméně to neznamená, že by tyto chyby nedělali i ostatní řidiči jiných věkových skupin. Řidiči senioři prokázali, že stále chtějí žít aktivním životem a pokud mají v něčem nějaké rezervy, tak je na tomto kurzu poznali a podle toho přizpůsobí své řízení,“ uzavřel Libor Budina.
Kurzů se mohou zájemci s vlastními vozy zúčastnit v dalších termínech až do konce srpna a to v osmi centrech po České republice. Zavítat mohou do Mostu, Sosnové u České Lípy, Příbrami, Hradce Králové, Vysokého Mýta, Jihlavy, Ostravy nebo Třince.

Díky finanční podpoře ve výši šesti milionů korun z fondu zábrany škod je kurz zcela zdarma a stačí se pouze registrovat na internetových stránkách www.jedusdobou.cz.

  • Facebook
  • Twitter