Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Den melanomu v havlíčkobrodské nemocnici

/
/
/
984 Zobrazení



Nemocnice Havlíčkův Brod pořádá v pondělí 23. dubna od 7.30 do 13.00 tradiční Den melanomu. Zájemci si mohou nechat preventivně zkontrolovat svá znaménka a další kožní útvary.  
Preventivní akce Den melanomu pro veřejnost přiláká každoročně desítky zájemců, kteří chtějí mít jistotu před létem a nechají si zkontrolovat lékařem svá pigmentová znaménka a další útvary na kůži. „Nejmladší pacientce v loňském rokem bylo 3,5 roku, nejstaršímu přes osmdesát,“ prozradila kožní lékařka brodské nemocnice Petra Škurlová. Ta pro vyšetření využívá speciální dermatoskop, který diagnostikuje pigmentové útvary, znaménka, mapuje jejich změny a kontroluje riziko vzniku rakoviny kůže.

Cílem Evropského dne melanomu je nabídnout pacientům bezplatné vyšetření pigmentových znamének a tak zvýšit pravděpodobnost záchytu případných maligních melanomů. Maligní melanom je nádor z pigmentových buněk. Jedná se o značně nebezpečný typ kožního nádoru, který je schopen poměrně časně metastazovat. Může se vyskytnout kromě kůže i na sliznici a v oku. Na těle se může vyskytnout kdekoliv, nejčastěji na plochách, které se vystavují slunečnímu záření nárazově. Počet onemocnění se každých deset let zdvojnásobuje.
„Každý by měl zpozornět, pokud na těle objeví nové pigmentové léze, skvrny, mateřské znaménko, které rychle mění svůj charakter, tedy barvu, velikost a podobně. Pak je vyšetření pod dermatoskopem zcela na místě,“ dodala lékařka. Na vyšetření mohou zájemci přijít i kdykoliv v průběhu roku.

Více informací na www.onhb.cz.

  • Facebook
  • Twitter