Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Den architektury zpřístupní i na Vysočině unikátní stavby

/
/
/
1068 Zobrazení



V pátek 28. září odstartuje festival Den architektury a až do 4. října nabídne široké veřejnosti více než 300 akcí po celé České republice a na Slovensku. Program nabídnou i čtyři města Vysočiny.

Prostřednictvím architektury, která nás obklopuje, přiblíží minulost, současnost i budoucnost českých a moravských měst. Celým letošním programem se jako hlavní linie vine téma Architektura společně. Festival připomíná letošní výročí republiky a jeho cílem je v celé šíři postihnout, jak se za posledních sto let československá architektura vyvíjela. Desítky architektů, urbanistů a dalších odborníků s námi budou objevovat městská zákoutí, která mnohdy zůstávají skrytá a překvapí nás novými pohledy na místa, která na svých cestách denně míjíme. Veřejnosti se na krátký čas otevřou unikátní budovy, historické paláce, průmyslové areály i nejmodernější stavby ověnčené architektonickými cenami. Za architekturou se vydáme také netradičně: po vodě, na kole i v poklusu. Až na několik výjimek je program přístupný zdarma.

Součástí Den architektury je mezinárodní filmový festival Film a architektura, který se nově rozrostl do dvaceti měst. Hlavní osu programu budou tvořit celovečerní autorské filmy se zaměřením na architekturu, tvorbu měst a design.

Festival pořádá spolek Kruh v úzké spolupráci s místními experty a iniciativami. Pokud není uvedeno jinak, všechny akce jsou zdarma a bez rezervace. Případné registrace a vstupenky na placené prohlídky zde  nebo na kontaktech uvedených v programu.

Program Dne Architektury připravují i na Vysočině. V Jihlavě odhalíme příběh dvou citlivě zrekonstruovaných vil v podání ateliéru UNArchitekti. Stejný ateliér se zhostí i druhé prohlídky, která návštěvníky zavede do obytného rondokubistického komplexu z roku 1924 od architekta J. Dufka, který vznikl pro čsl. legionáře po návratu z I. světové války, do tzv. Legiodomu.

V Třebíči budou moci zájemci obdivovat interiéry a historii neobarokního Borovinského zámečku, který byl postaven podle plánů pražského architekta židovského původu Maxe Spielmanna. Procházka po čtvrti Horka – Domky s architektem nabídne neobyčejný pohled na krásné vily i nerealizované plány. Třebíč nabídne i besedu s městským architektem o proměně měst a roli městského architekta. 8mička – zóna pro umění – se vydá po stopách velkých architektů v Humpolci od začátku 20. století až do současnosti, nabídne i cestu vlakem do Reynkova Petrkova, kde bude prohlídka zámečku. Krucemburk nabídne komentovanou prohlídku Červené a Bílé vily od architekta Josefa Gočára.

Na Vysočině nabídnou program v rámci Dne Architektury v Humpolci, Jihlavě, Krucemburku a Třebíči.

Více informací na: www.denarchitektury.cz.

  • Facebook
  • Twitter