Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Chalupáři na Vysočině: Jak si zařizují své rekreační domy?

/
/
/
1538 Zobrazení



Vysočina na pomezí Čech a Moravy je velmi oblíbeným krajem, který vyhledává stále víc nadšených chalupářů. Do krásné krajiny se nejčastěji stěhují starší lidé, kteří zde hledají klid v přírodě a se zapálením zvelebují své chalupy.

Modernizace chalup nejen na Vysočině
Češi jsou národem chalupářů. Nikde jinde ve světě tolik lidí chalupaření nepropadlo. Rekreační domky lidé využívají především na sezonu od jara do podzimu. A co za tím stojí? Češi rádi utíkají z měst do přírody, kde si v klidu odpočinou od neustálého stresu a ruchu. Starší lidé se do chalup na důchod dokonce stěhují. Právě proto se stále častěji setkáváme s modernizací starých zástaveb. Chalupáři chtějí kromě přírody a klidu i pohodlí. Jak tedy nejčastěji tyto obytné rekreační domky rekonstruují a čím se můžete inspirovat i vy?

Chytří chalupáři používají nádrže na dešťovou vodu
K chalupám neodmyslitelně patří zahrady. Češi dávno nepěstují jenom ovocné stromy nebo okrasné květiny. Doménou každé chalupy se staly záhony se zeleninou. Chalupáři tak mají možnost jíst přes léto svoje vlastní plodiny a nejsou tolik závislí na zelenině a ovoci ze supermarketů. Jenomže v posledních letech Českou republiku stále častěji sužují sucha. V některých obcích platí dokonce zákaz zalévání zahrad z veřejné studny. Právě proto hledají lidé alternativu, jak se stát nezávislými na obecní vodě. Situaci řeší umístěním jednoduché nádrže na dešťovou vodu.

Dešťovka šetří peníze i pitnou vodu z obecní studny
Na pozemku stačí vykopat jámu, do které se nádrž na vodu umístí. V té se pak shromažďuje dešťová voda, kterou následně využijete na zalévání zahrad i během období sucha. To ale není jediná výhoda. Dešťová voda najde svoje uplatnění i v domácnosti. Snadno s ní spláchnete WC, umyjete nádobí nebo se osprchujete. Rozhodně se jedná o ekologické a chytré řešení pro ty, kteří nechtějí být závislí jen na obecní vodě. Navíc ušetříte i nějakou tu korunu, protože dešťovka je zadarmo. Nádrž stojí kolem 10 000 Kč a investice se vám rychle vrátí.

Nová střecha a zateplení chalupy
Do samotné rekonstrukce domu pak chalupáři investují ještě o něco víc. Nejčastěji chalupy zateplují nebo mění střechu. Kvalitní zateplení jim totiž umožní trávit v chalupě čas i v zimě, protože zateplený dům eliminuje nežádoucí úniky tepla. V některých domech je sice elektrické topení, ale ještě pořád hrají prim klasická kamna, ve kterých se topí dřevem, nebo dokonce nádherné pece, které propůjčí interiéru vzhled jako z pohádky.

Zachovejte dřevo a přírodní odstíny barev
Samotné vybavení chalup se pak liší podle vkusu majitele. Mějte na paměti, že nic nezkazíte, pokud zachováte dřevo, jedině tak chalupa neztratí svoje kouzlo a nestane se z ní jen přezdobený kýč. Pokud rekonstruujete, vyhněte se plastům a snažte se zachovat dřevěné podlahy a dřevěný nábytek. Rustikální svítidla vám pomohou udržet v chalupě tu správnou atmosféru. Nebojte se vybavit dům starým nábytkem, který znovu přebrousíte a natřete. Patina k chalupám patří. Skříně, křesla a dekorační předměty seženete v bazarech. Při zařizování se držte přírodních odstínů a z výsledků budete jednoznačně nadšeni.

  • Facebook
  • Twitter