Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Novoměstská nemocnice si připomene výročí zahájení stavby

/
/
/
1040 Zobrazení



Společné oslavy 80. výročí zahájení stavby nemocnice a 70. výročí zahájení stavby podniku Chirana (dnes MEDIN a.s.). připravují v letošním roce Nemocnice Nové Město na Moravě a MEDIN, a. s. První z nich se uskuteční v sobotu 19. května a půjde o znovuobnovený, kdysi velmi populární turistický pochod Chiranská 50, který se se šel poprvé v dubnu roku 1968.  
V srpnu roku 1938 byl položen základní kámen novoměstské nemocnice. Nové Město na Moravě tak završilo letité snahy o vybudování zdravotnického zařízení na svém území. Ještě tři roky před tím, totiž o nemocnici usilovali také představitelé Žďáru nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem. Nemocnice se začala stavět podle plánů brněnského architekta Bedřicha Rozehnala na pěti hektarech pozemků, které pro tento účel darovalo město Nové Město na Moravě. Podle původních plánů měla mít nemocnice pět budov o celkové kapacitě sto třiceti lůžek.
Podnik Chirana, se začal stavět o deset let později a stal se dalším významným zaměstnavatelem v našem městě. Chirana se v devadesátých letech transformovala v akciovou společnost MEDIN. Na první vyrobené vrtáčky a zubní frézy navázala produkce chirurgických nástrojů a traumatologických a ortopedických implantátů.
Oba subjekty s chtějí svá výročí připomenout několika společnými akcemi. První z nich je Pochod srdcem Vysočiny, který se uskuteční v sobotu 19. května 2018. Akce je určená pro rodiny s dětmi a tomu bude přizpůsobena většina tras, které povedou Ochozou a okolím města. Připravena bude i padesátikilometrová trasa, která naváže na původní turistický pochod, jehož první ročník se uskutečnil v dubnu roku 1968. Start a cíl bude na parkovišti pod sjezdovkou na Harusově kopci a pro účastníky je připravený také  doprovodný program. Výtěžek z pochodu podpoří činnost Nadačního fondu Nového Města.

Druhou akcí bude Den otevřených dveří v sobotu 22. září v nemocnici i firmě MEDIN. V rámci prohlídky MEDIN se mohou zájemci podívat do jednotlivých dílen a dozvědět se více o zhotovení lékařských nástrojů a implantátů. Vedle výroby má společnost MEDIN vlastní vývojovou základnu, která úzce spolupracuje s odbornými lékařskými a vědeckými pracovišti.

Nemocnice chystá doprovodný program, jehož součástí bude mimo jiné i módní přehlídka a výstava historických zdravotnických předmětů. Nemocnice v této souvislosti hledá pamětníky či sběratele, kteří doma mají historické předměty související s výkonem lékařského povolání, případně mají doma dobové zdravotnické oblečení, a byli by ochotni tento materiál zapůjčit na plánovanou výstavu, zájemci mohou kontaktovat mluvčího nemocnice na čísle 602 730 793. Den otevřených dveří v nemocnici bude pokračovat dobročinným jarmarkem v kulturním domě, kde se také uskuteční večerní koncert Michala Hrůzy s kapelou. Výtěžek z této akce pak půjde na vybavení nově budovaného dětského pavilonu.
Nemocnice v Novém Městě na Moravě v současné době zajišťuje zdravotní péči ve spádové oblasti čítající zhruba sto tisíc obyvatel. V roce 2017 prošlo jejími ambulancemi přes dvě stě tisíc pacientů, na lůžka jich bylo přijato skoro dvacet tisíc.

  • Facebook
  • Twitter