Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Roštejnský hodokvas v sobotu na Roštejně

/
/
/
840 Zobrazení



V sobotu 12. května se v přehradí hradu Roštejna nedaleko Telče uskuteční od 13.00 tradiční Roštejnský hodokvas. Poprvé se celý odehraje v prostoru před hradem na zatravněné ploše a v dřevěných altánech. Vlastní hradní nádvoří a interiéry budou kvůli pokračujícím stavebním a restaurátorským pracím uzavřené, stejně jako sociální zázemí hradu, které bude suplováno mobilními toaletami.

„Roštejn vstupuje do druhého roku realizace projektu IROP, jehož cílem je zejména zpřístupnění nových expozic této pobočky Muzea Vysočiny Jihlava. S tvorbou nových expozic jsou ovšem spojené i související stavební práce zaměřené i na zvýšení ochrany sbírkových předmětů proti nejrůznějším rizikům (vlivy klimatu, biotické napadení, odcizení, vandalismus). Celý projekt je realizován pokud možno v souběhu s návštěvnickým provozem hradu a v rámci všech dotčených sezon se správa hradu snaží zajistit alespoň částečný provoz.
V roce 2018 je začátek sezony kvůli realizaci stavebních prací posunut o dva měsíce na začátek června. Návštěvníci se však budou moci těšit na řadu novinek. Asi nevýznamnější bude zpřístupnění nové podoby návštěvnické trasy B, kde vzniká nová interaktivní expozice věnovaná přírodě, lovectví a myslivosti. Bude se nalézat v prostorách hradních ochozů, kaple sv. Eustacha a Botanického sálu a zaměřena bude primárně na nejmenší návštěvníky hradu s jejich rodinami. Děti v interiérech zažijí mnoho zajímavého – od návštěvy nočního lesa, přes procházku skrze chodbičky mraveniště či vyzkoušení ornitologického dalekohledu, až po poslech zvuků různých vábniček a možnosti dotknout se rozličných přírodních materiálů,“ popisuje kastelánka Kateřina Rozinková.
Nová trasa bude oficiálně otevřena pro veřejnost od začátku letních prázdnin a její provoz bude zahájen Mysliveckým odpolednem v sobotu 30. června. „Ještě před touto expozicí budou moci návštěvníci vystoupit do hradní věže, kde je nově upravováno schodiště. Během sezony zde přibude i miniexpozice věnovaná historii hradu. Jak výstup do věže, tak trasa B budou samoobslužné a nebude tedy nutné čekat na předem vypsanou hodinu pro vstup do těchto hradních prostor. Návštěvníci se tam budou moci vydat ihned po zakoupení vstupenky. Co se týče stavebních aktivit letošního roku, hlavní pozornost je soustředěna na palácové křídlo hradu. Zde momentálně dochází k výměnám napadených či poškozených konstrukcí, během letních měsíců nastoupí restaurátoři kamene a nástěnných maleb. Restaurování běží i mimo vlastní prostor hradu, v dílnách specialistů jsou prováděny práce na historických obrazech a kusech nábytku, zejména z depozitářů jihlavského muzea. Tyto předměty se stanou základem nové historické expozice v hlavním křídle hradu, která bude otevřena v polovině roku 2019. Realizace stavebních a restaurátorských prací neznamená konec kulturních akcí na Roštejně. Jednou z prvních bude Noc kostelů dne 25. května, kdy se návštěvníkům poprvé po rekonstrukci otevře hradní kaple sv. Eustacha. Ve večerních hodinách budou její komentované prohlídky doplněny i hranou kostýmovanou scénkou z historie hradu,“ uzavírá Kateřina Rozinková.

Více informací o rekonstrukci či kulturních akcích na hradě je možné nalézt na www.hrad-rostejn.cz, Facebooku  a nově také na Instagramu.

  • Facebook
  • Twitter